Expeditiecruise vier Arctische eilanden 2024

Beleef de magische natuur van de Arctic

 De prachtige westkust van Spitsbergen tot aan het pakijs
Indrukwekkende fjorden in het ongerepte Oost-Groenland
Het vulkanische eiland Jan Mayen met een indrukwekkende variatie aan vogels
Het leefgebied van de IJsbeer, Walrus en de robben
Arctische vogels als Noordse Stormvogel, Ivoormeeuw en Kortbekzeekoet
Hypermodern schip met zeezicht voor alle kajuittypes
Zodiac cruising en landingen
Rechtstreekse vluchten!

In samenwerking met Nordic Nederland

Vertrekdatum: 19-07-2024 t/m 30-07-2024

 

Beschrijving

Poolexpeditie cruise Spitsbergen, Jan Mayen, Groenland en IJsland
i.s.m Nordic

Prijs vanaf € 7495,00 p.p.
* zie opties voor kajuit voor exacte prijs

Vertrekdatum:
19-07-2024 t/m 30-07-2024

Deze fantastische reis waarbij we de vier eilanden Svalbard, Jan Mayen, Groenland en IJsland bezoeken, toont het unieke karakter en de pracht van de Arctische natuur.

Het doel van deze expeditie is om zo dicht mogelijk bij het pakijs te varen, het favoriete zomerverblijf van de ijsbeer. Hoe ver we naar het noorden gaan en de exacte route ernaartoe hangt af van de weers- en ijsomstandigheden. De vele prachtige locaties langs de westkust van Spitsbergen zijn zeker bevaarbaar door de invloed van de warme Golfstroom. Op weg naar het mysterieuze eiland Jan Mayen varen we langs het pakijs voor we verder koers zetten naar Groenland. Daar bezoeken we Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) en het achterliggende fascinerende fjordensysteem. We steken de Straat van Denemarken over naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, voordat we in het centrum van de stad van boord gaan.

Vogels van de 4 Arctische eilanden

Ten tijde van deze zomer expeditie cruise zijn de vogels van de 4 Arctische eilanden bezig aan hun migratie. De tweejaarlijkse vogeltrek is een fenomeen waarbij miljoenen vogels zich over de Aarde verplaatsen tussen broed en overwinteringsgebieden. Zo ook de grote broedkolonies van Drieteenmeeuwen, Noordse Stormvogels en Kortbekzeekoeten. We kunnen dus veel vogels waarnemen als ze langs de fjorden en ijskap vliegen. Grote groepen ganzen verzamelen zich maar ook de kleinere vogels als de Noordse Stern. Deze presteert het om helemaal door te vliegen naar de andere kant van de Aarde, Antarctica. We kijken dus uit naar de prachtige Ivoormeeuw, groepen met Eidereenden en de clowneske Papegaaiduiker.

Zee- en zoogdieren van de Arctische eilanden

Naast de vogels zijn de zoogdieren ook erg bijzonder in de Arctische gebieden. De IJsbeer is het grootste roofdier en een echte heerser van zijn leefgebied. Langs de ijskap is hij op zoek naar zijn favoriete prooidieren, de robben. Deze robben liggen vaak op een ijsschots te dobberen en zijn soms te laat als een IJsbeer het op hun voorzien hebben. Walrussen hebben minder te vrezen van de IJsbeer, met hun machtige slagtanden zijn het imposante bewoners van de Arctische zee. Poolvossen zijn samen met het Spitsbergen Rendier bewoners van het land. Soorten die we kunnen waarnemen tijdens de zodiac landingen.

De walvissen zijn ook op trek en er worden in deze wateren prachtige soorten gezien. Als er een walvis soort wordt ontdekt door de schipper, zorgt een oproep ervoor dat u het niet hoeft te missen. Wie wil er nou geen Bultrug of Blauwe Vinvis waarnemen. Maar ook de Orka die vaak in familieverband trekt worden waargenomen.

Geniet tijdens deze avontuurlijke zeereis van de immense schoonheid van de poolgebieden tussen walvissen, walrussen, ijsberen en miljoenen zeevogels. Beleef de zomer in het Noordpoolgebied met het splinternieuwe schip, de Ocean Albatros - een van de weinige expeditieschepen die erop voorzien is om deze bijzondere bestemmingen te ontdekke

Het schip de MS Ocean Albatros

Het splinternieuwe schip Ocean Albatros is een echte parel. Alle 95 comfortabele passagierskajuiten en suites bieden onbelemmerd zicht op zee en de meeste hebben een eigen balkon. Er zijn 3 restaurants, mogelijkheden om te dineren op het buitendek en er is een Albatros Nordic bar. Verder zijn er ook tal van ultramoderne voorzieningen aanwezig, zoals een wellnessruimte met panoramasauna en een moderne voorstellingsruimte.

Reisprogramma

 • Dag 1: Met een rechtstreekse vlucht van Brussel naar Longyearbyen - inscheping Schip Albatros
 • Dag 2: Ny Ålesund, NyLondon en Lilienhöökgletsjer
 • Dag 3: Smeerenburg en het eiland Ytre Norskøya
 • Dag 4: Cruisen naar het pakijs
 • Dag 5 + 6: Jan Mayen, landing aan de voet van de 2200 meter hoge vulkaan Beerenberg
 • Dag 7 + 8: Verkenning van het pakijs, Ittoqqortoormiit en de Scoresbysund fjord, Noordoost-Groenland
 • Dag 9+10: Blosseville kust en op zee richting IJsland
 • Dag 11: Aankomst in Reykjavik,  ontscheping en bezoek aan de gouden cirkel
 • Dag 12: Vlucht Reykjavik - Brussel

NB: Bovenstaand programma is niet bindend, ijscondities en weersomstandigheden bepalen de route die we kunnen varen. De expeditieleider zal een alternatieve route nemen, indien nodig. Zodiaclandingen zullen zo vaak mogelijk in het programma worden opgenomen.

Programma van dag tot dag

Dag 1: 19-07-2024

We vliegen van Brussel naar het arctische Longyearbyen, hoofdplaats van Svalbard en de meest noordelijk gelegen ‘echte’ stad ter wereld. Ons schip, de Ocean Albatros, ligt aangemeerd in de buurt van het centrum.

Na de inscheping en een welkomstdrankje zal de expeditieleider informatie geven over de reis, de gewoontes aan boord en de verschillende veiligheidsprocedures. Voor de afvaart is er een verplichte veiligheidsoefening. Daarna vaart de kapitein het schip de Adventfjord uit en begint ons Arctische avontuur!

Dag 2: 20-07-2024

‘s Nachts (wat is nacht, als de zon nooit ondergaat?) zijn we Prins Karls Forland voorbij gevaren en aangekomen in de prachtige Kongsfjord. Onze eerste aanlegplaats is Ny Ålesund. Deze nederzetting ligt nog noordelijker dan Longyearbyen en is daarmee dé noordelijkste stad ter wereld. Maar... is een aantal wetenschappelijke stations, een postkantoor en een winkeltje die een paar uur per dag open is een echte stad? Dat zal je zelf moeten beoordelen. De omgeving is mooi, de wetenschappelijke projecten zijn erg interessant en de geschiedenis van het stadje ook. De kapitein zal proberen aanmeren aan de kade, zodat we kunnen genieten van een aangename wandeling door dit gebied.

Na de middag varen we verder noordwaarts in het fjordensysteem en afhankelijk van de ijsomstandigheden voorzien we een zodiactocht langs de voorkant van de Lilliehöök gletsjer of genieten we van een interessante lezing aan boord. Met wat arctisch geluk kunnen we langs het prachtige landschap in de baai van Fjortende Juli varen, waar de gletsjer afkalft in de fjord. Een passend einde van een dag vol prachtige uitzichten en arctische dieren!

Dag 3: 21-07-2024

We zijn nu aangekomen in Noordwest-Svalbard, een regio die in 1973 tot Nationaal Park werd uitgeroepen. Mogelijk start de dag met een zodiactocht in Danskergattet, op zoek naar zeehonden in Virgohamna, voordat we van Danskøya oversteken naar Amsterdamøya om een landing te maken in Smeerenburg, het legendarische walvisvaarderstadje uit de 17e eeuw. Meer dan 200 mannen leefden - en stierven - hier in de hoogtijdagen van de blubberproductie.

Er zijn heel wat interessante plekjes te bezoeken in deze noordwestelijke hoek van Spitsbergen. Als de omstandigheden het toelaten, maken we een landing op het eiland Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden.

 

Dag 4: 22-07-2024

‘s Nachts varen we verder noordwaarts naar de rand van het pakijs. Hoe dichtbij we komen, zal bepaald worden door het weer, maar het hoofddoel is echt tot aan de rand te komen, dit is het koninkrijk van de ijsbeer! Als het pakijs zich in de zomer terugtrekt, volgt de ijsbeer op de drijvende ijsschotsen mee naar het noorden, omdat hun voornaamste prooi - de zeehonden - daar vertoeven. IJsberen die de drijvende ijsschotsen naar het noorden missen, stranden de hele zomer op Spitsbergen en moeten zich behelpen met bessen, eieren en walviskadavers die ze kunnen vinden. Een hard bestaan!

Overdag zijn er lezingen aan boord voorzien over poolzoogdieren, milieu en/of cultuur. Als we bij het pakijs aankomen waar de zee meestal rustig is, wordt er een zodiactocht voorzien.

Tegen het einde van de dag zetten we koers richting Jan Mayen.

 

 

 

Dag 5+6: 23 en 24-07-2024

Luister naar een lezing van één van de expeditieleden, bekijk een film over de Arctische natuur - of ga aan dek om een glimp op te vangen van trekkende vogels en hopelijk enkele walvissen.

Ongeveer in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan ligt het mysterieuze vulkanische eiland Jan Mayen. Jan Mayen ligt exact op de Midden Atlantische Rug, een (grotendeels) onder water liggende bergketen en meteen ook de reden van zijn vulkanisch bestaan. En mysterieus is het, niet alleen vanwege zijn geïsoleerde ligging, maar ook vanwege de bijna eeuwige wolken en mist die erboven hangen. Jan Mayen behoort tot Noorwegen en Beerenberg is een van de hogere Noorse toppen boven de 2000 meter.

Het eiland wordt bewoond door slechts 18 personen, die het meteorologisch station runnen en de Noorse defensie. We proberen aan land te gaan op het smalste deel van het eiland, vanuit het zuiden of het noorden, afhankelijk van de weersomstandigheden. De vulkanische oorsprong is overal zichtbaar met sintelkegels, lavastromen en de Mount Fuji-achtige verschijning van Beerenberg die boven ons opdoemt. Na een wandeling over de smalle landengte gaan we aan boord van het schip, om onze reis naar het westen verder te zetten.

 

 

Dag 7+8: 25 en 26-07-2024

We gaan op zoek naar wilde dieren langs het pakijs en varen de fjorden in, in de meest unieke en ongerepte natuur van Noordoost-Groenland. We proberen aan land te gaan bij Bear Island en Cape Brewster en zullen Ittoqqortoormiit bezoeken. Met slechts 470 inwoners is het een van de meest geïsoleerde steden in Groenland. Ittoqqortoormiit is in de zomer, gedurende een hele korte periode, alleen per helikopter en boot bereikbaar. De stad ligt aan de langste fjord ter wereld, Scoresby Sund. We zullen deze fjord verkennen, kajakken (optioneel) en landingen maken als de weers- en ijsomstandigheden het toelaten.

Dag 9+10: 27 en 28-07-2024

Blosseville - wellicht de meest ruige kust buiten Antarctica - wordt omringd door de hoogste bergen en steilste fjorden van Groenland én door een gordel van pakijs. Dit pakijs zou vóór de opwarming van de aarde elke avontuurlijke zeiler jarenlang tegenhouden. De laatste tien jaar zijn de zomers warmer en is er veel minder ijs, waardoor ijsversterkte schepen, zoals de Ocean Albatros, zich langs de kust kunnen begeven. Op zoek naar prachtige wilde dieren, verlaten Inuit-nederzettingen en heel bijzondere landschappen!

Tijdens onze laatste dag van deze unieke zeereis zetten we koers naar IJsland en zijn hoofdstad Reykjavík.

 

Dag 11 : 29-07-2024

Het schip komt in de ochtend aan in de haven van Reykjavik. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het expeditieteam, de bemanning en het schip. Transfer naar het hotel in de stad. Van hieruit begint de dagtocht waarbij we het wereldberoemde Geysir gebied bezoeken, net als Gullfoss, de koningin van de IJslandse watervallen maar ook het Thingvellir Nationaal Park. 's Avonds vrije tijd om Reykjavik te bezoeken.

Dag 12: 30-07-2024

Na een vroege transfer naar de luchthaven vliegen we terug naar Brussel. De reis zit erop maar de unieke landschappen van deze vier eilanden en het uitbundige dierenleven zijn onvergetelijke herinneringen!


 

Doelsoorten: 

Vogels:
Brandgans, Kleine Rietgans, IJseend, Koningseider, Eider, IJsduiker, Roodkeelduiker, Kleine Alk, Kortbekzeekoet, Zwarte Zeekoet, Papegaaiduiker, Grote Burgemeester, Kleine Burgemeester, Grote Jager, Kleine Jager, Ivoormeeuw, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel, Noordse Stern, Raaf, Giervalk, Sneeuwgors, Spitsbergen Alpensneeuwhoen.

Zoogdieren:
IJsbeer, Walrus, Spitsbergen Rendier, Poolvos, Poolhaas, Baardrob, Zadelrob, Ringelrob, Klapmuts, Gewone Zeehond, Noordelijke Butskop, Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Blauwe Vinvis, Bultrug, Orka, Witsnuitdolfijn.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Heenvlucht Brussel-Longyearbyen en terugvlucht Reykjavik - Brussel in economy class.
 • Transfer tussen luchthaven en schip in Longyearbyen en tussen schip, hotel en luchthaven in Reykjavik.
 • Expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie met privé badkamer.
 • Overnachting in Reykjavik na de zeereis.
 • Excursie gouden cirkel in IJsland.
 • Keuze kajuitnummer op basis van beschikbaarheden.
 • Alle maaltijden aan boord.
 • Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner).
 • Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack.
 • Welkomst- en afscheidsdrankje.
 • VIP-pakket voor gasten in premium suite en suites type A en B: onbeperkte toegang tot het specialiteitenrestaurant, welkomstgeschenk bij aankomst (wijn, fruit en gevulde minibar), gratis was- en strijkservice, espressomachine in de kajuit en gratis verzorgingsproducten.
 • Digitaal verslag na de reis met logboek, foto's, overzicht waargenomen dieren en meer.
 • Professioneel Engelstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land.
 • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen.
 • Begeleiding van Nordic aan boord.
 • Uitgebreide reisdocumentatie.
 • Gebruik van de uitgebreide bibliotheek.
 • Tips van professionele fotograaf aan boord over het maken van de beste foto's bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop.
 • Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien.
 • Landingen met poolcirkelboten (1 of zelfs 2 per dag!) en activiteiten aan boord en aan land.
 • Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna.
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten.
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis).
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie van deze reis
Exclusief:
 • Annuleringsverzekering (aanbevolen) en reisverzekering (verplicht) - waarbij de minimum dekking voor repatriëring
  $ 200.000 moet bedragen: klik hier voor meer info
 • Optionele kajaktocht
 • Persoonlijke uitgaven aan boord
 • Fooien (14USD per persoon per dag)
 • Boekingskosten €15,00

Praktische informatie

Alle informatie over de kajuiten en de prijzen vind u onder de link.

Goldcrest Nature Tours biedt deze Expeditie cruise 4 Arctische eilanden aan in samenwerking met Nordic Nederland. Goldcrest Nature Tours regelt voor u de gehele boeking, informatie vooraf en hulp bij determinatie achteraf. Zo zullen wij telefonisch de reis met u bespreken en uw wensen in kaart brengen. U ontvangt een reisvoorstel in de vorm van een offerte, na goedkeuring handelen wij alles voor u af via onze collega bij Nordic Nederland. We begeleiden u in het gehele boekingsproces en voorzien u van de nodige informatie om van deze expeditie cruis 4 Arctische eilanden uw droomreis te maken. U ontvangt informatie van Chris de Nooijer over de flora en fauna die u kunt gaan zien tijdens deze reis.

Samenwerking met Nordic Nederland

Voor deze speciale reis werken wij samen met Nordic.nl de Scandinavië specialist. Een ideale combinatie om jarenlange reiservaring in het noorden van Europa te matchen met de vogel en natuurkennis van Goldcrest Nature Tours.

Door de rechtstreekse vlucht naar Longyearbyen en een geheel gecharterd schip de Albatros is deze Expeditiecruise 4 Arctische eilanden 2024 erg aan te bevelen.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Expeditiecruise vier Arctische eilanden 2024” te beoordelen