Wild van de Veluwe

370,00

Een wild safari in eigen land

Onder begeleiding van een ervaren natuurgids in een kleine groep

Ga met ons mee en wordt ook ” Wild van de Veluwe”. Na deze tour is jouw boswandeling nooit meer hetzelfde. Leer van een ervaren natuurgids hoe je een Edelhert, Wild zwijn, Ree of Das kunt spotten. Leer kijken naar de sporen die de Vos, Boommarter en de Wolf achterlaten. De bossen op de Veluwe herbergen vele natuurschatten, we gaan op ontdekkingstocht om deze parels in eigen land te kunnen waarnemen. We maken vroege ochtend  en avondschemer excursies en gaan overdag op zoek naar bosvogels als de Zwarte specht, Kruisbek, Appelvink en Havik. Het wordt drie dagen 100% genieten van de prachtige natuur op de noord-Veluwe. We verblijven in een heerlijk topklasse hotel met alle voorzieningen en een gastronomische keuken. Midden in het bos op basis van half pension. Durft u het aan om deze experience met ons te beleven? Boek nu en verzeker uzelf van een plek op onderstaande datum.

Datum:
01-10-2021 t/m 03-10-2021 (wilt u een kamer delen, wij zoeken nog een alleen reizende mannelijke deelnemer op deze datum)

Artikelnummer: WV-1-2 Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

Op zoek naar het Wild van de Veluwe

3 dagen/ 2 nachten halfpension  € 370,00 p.p. (eenpersoonstoeslag € 100,00)

Datum:
01-10-2021 t/m 03-10-2021 (voor een gedeelde kamer zijn wij nog op zoek naar een mannelijke deelnemer)

minimaal 3 deelnemers/ maximaal 6 deelnemers

Het moment, dat je een Edelhert ziet staan of een Wildzwijn ziet scharrelen in het bos. Dit soort waarnemingen blijven je bij. En nu kan het echt gaan gebeuren, we worden wild van de Veluwe.

In het najaar gaan we struinen door de uitgestrekte natuur van de Veluwe. Met prachtige boswandelingen, vroege ochtend- en avondschemer excursies maken we grote kans op het spotten van zoogdieren. Weg van de drukte zoeken wij geschikte locaties uit om soorten als Edelhert, Das, Vos, Wild zwijn, en Ree te kunnen zien. Maar ook de kleinere zoogdieren zoals Boommarter, Haas, Konijn en Eekhoorn zijn de moeite waard. Een ultieme wens is natuurlijk om de Wolf te kunnen zien. Dit schuwe dier komt sinds enkele jaren weer voor in Nederland, en het gaat goed met de Wolf. Een dier als de Wolf zien is erg moeilijk maar is niet onmogelijk, in ieder geval kijken we uit naar de sporen die ze achterlaten. Wilt u alvast meer informatie over de wolf in Nederland klik dan HIER

Noord-Veluwe

Het deel van de Veluwe wat wij gaan ontdekken is ongeveer vanaf de gemeente Putten tot Oldebroek. Dit stuk van de Veluwe heeft een prachtig gemengd loof- en naaldbos. Mooi roze kleurend heidegebied, klaterende beekjes en karakteristieke boerderijtjes maken het plaatje compleet. Het landgoed Staverden is de kleinste stad van de Benelux en herbergt vele natuurschatten. Hier kunnen we uitkijken naar Edelhert, Ree, Vos en Das. In de bossen rondom Ermelo leven diverse groepen Wilde zwijnen, die in de schemer en vroege ochtend goed zijn waar te nemen.

Natuurlijk genieten we ook van de vele vogels in het bos. Soorten als Zwarte specht, Appelvink, Kuifmees en Kruisbek behoren tot de mogelijkheden. Roofvogels als Havik, Sperwer, Raaf en Buizerd vliegen regelmatig over de heide of houden zich op langs de randen van het bos. In de avond gaan we luisteren naar het geluid van de Bosuil, wellicht lukt het ons om er een te zien vliegen.

Op safari in eigen land

Het spotten van wild is niet gemakkelijk en vergt naast geluk ook veel geduld. Samen met uw kundige natuurgids gaat u erop uit om op diverse locaties vanachter een kijkscherm of observatiepunt te turen naar wild. Tijdens onze wandelingen in de vroege ochtend of avondschemer kunnen we ook veel tegenkomen mits we zelf zo min mogelijk geluid maken. Al onze zintuigen gaan we gebruiken, want als het zicht minder wordt ga je beter luisteren en ook je neus beter gebruiken.

We houden goed rekening met de windrichting want zoogdieren kunnen ons al van verre ruiken maar geven zelf ook geur af. Het dragen van geurende kleding en/of parfum is dan ook niet toegestaan tijdens deze excursies. Om zoveel mogelijk succes te hebben hanteren wij ook een klein deelnemersaantal van maximaal 6 deelnemers. Soms wachten we op een geschikte locatie af, dit lijkt saai maar als er dan ineens een Wild zwijn uit de bosrand komt aanlopen is het de moeite waard geweest.

Het blijft altijd een spannend moment als het lukt om onopgemerkt het wild te observeren en te fotograferen. Juist deze spanning maakt deze tour zo bijzonder, als een safari in eigen land.

Dassen op de Veluwe

Een van onze grootste landroofdieren is de Das. Op de Veluwe leeft een grote populatie die gelukkig na de jaren zestig weer in een stijgende lijn zit. Dassen houden van kleinschalige akker en weidelandschap met voldoende dekking en weinig verstoring. Ze bouwen hun burcht in heggen en houtwallen op hogere grond. Een familiegroep bewoont de burcht die uit verschillende gangen en ingangen bestaat. In een straal van twee tot wel vier kilometer rondom zo’n burcht zoeken de Dassen in de schemer en nacht naar voedsel.

Onze kans om deze schuwe dieren te zien is het moment dat ze op zoek zijn naar eten. Al snuffelend naar regenwormen, slakken en eikels kunnen wij ze stiletjes gadeslaan.

Bronst van Edelherten

Van half september tot half oktober vindt de bronst van de Edelherten plaats. De jonge mannetjes proberen al burlend indruk te maken op de vrouwtjes (Hinde) in de kudde. Het mannetje (Hert) die de kudde leidt laat zich constant horen om zijn kudde te beschermen en bij elkaar te houden.  Dit geluid draagt erg ver en is dus goed waarneembaar. Dit is ook de tijd dat de kuddes beter zichtbaar zijn en minder op hun hoede zijn voor de mens. Tijdens deze tour Wild van de Veluwe kunnen we hier dankbaar gebruik van maken, al blijven we uiteraard op gepaste afstand. Dit oer gedrag is een prachtig fenomeen wat we niet mogen verstoren.  We gaan er 100% van genieten!

Programma

Dag 1:

We spreken af om de tour te beginnen met een mooie wandeling door het bos. We kijken uit naar diverse bosvogels, paddenstoelen en sporen van wild. Misschien spotten we zelfs al een nieuwsgierige Ree of een Eekhoorn. Uw gids vertelt u wat u van dit weekend kunt verwachten en legt uit hoe we het beste wild kunnen spotten.

Na aankomst en incheck in het hotel gaan we na de avondmaaltijd op pad voor onze eerste avondexcursie. In de avondschemer komt het wild vanuit hun schuilplaatsen naar de bosranden en open velden toe om te gaan foerageren. Hopelijk kunnen we al verschillende leuke waarnemingen doen zoals Ree, Edelhert en Wild zwijn. Naarmate het donkerder wordt komen de kleinere dieren zoals Vos en Boommarter tevoorschijn en kijken we daarnaar uit.

Als de zon onder is mogen we niet meer in de natuurgebieden zijn om het wild rust te geven, maar langs de randen van het bos is nog genoeg te beleven. Zo kunnen we Dassen tegenkomen als ze op zoek gaan naar wormen, insecten en bessen.

Dag 2:

We staan vroeg op om al voor het eerste licht op locatie te zijn. Vanuit hier kunnen we uitkijken naar Wild zwijn, Ree en Edelhert die dieper het bos ingaan. Op dit moment van de dag is het nog heerlijk rustig in het bos en kunnen we voluit genieten. Met wat geluk komt de zon op wat een prachtig schouwspel geeft tussen de bomen.

Na deze vroege ochtendexcursie gaan we in het hotel ontbijten. Daarna gaan we een mooie wandeling maken op de heide. Rond deze tijd van het jaar is de piek van de bloeiende heide al voorbij maar het is nog steeds wonderschoon om te fotograferen. Diverse vogels houden zich op rondom de heide. Soorten als Paapje, Roodborsttapuit en roofvogels als Havik en Sperwer. Overdag kunnen we natuurlijk ook wild tegenkomen, en zeker hun sporen. Als we sporen vinden kunnen we daar in de avond ons voordeel mee doen. De middag kunt u zelf invullen door eventueel te rusten of om een nabijgelegen plaatsje voor de lunch te bezoeken.

Na ons diner gaan we op pad voor onze tweede avondexcursie. We zullen op diverse locaties gaan uitkijken naar het wild, en hopen natuurlijk op Edelhert, Ree, Das, Vos en Boommarter. Hopelijk hebben we geluk en zien we het top roofdier van de Veluwe. De Wolf spreekt bij iedereen tot de verbeelding maar zal zich niet gemakkelijk laten zien. De roedel op de Noord Veluwe heeft nu al drie jaar achtereen welpen gekregen. En ook op de Midden Veluwe is een Wolvenpaar gesignaleerd. Hoe groot de roedel nu precies is niet helemaal duidelijk maar een Wolf of zijn sporen zien wordt wel steeds gemakkelijker.

Dag 3:

Onze tweede ochtendexcursie begint wederom net voor het eerste licht. Net als op dag 1 gaan we op diverse locaties uitkijken naar wild. Na alle tips die u van de gids heeft meegekregen lukt het u misschien zelf om een groep Wilde zwijnen te ontdekken. Of ziet u ineens een Ree wegschieten in het bos, of vindt u de sporen die de dieren in de nacht hebben achtergelaten. Uw wandelingen door het bos zullen voortaan een andere dimensie krijgen, kennis van soorten en hun gedrag maken het zoveel interessanter.

Na ons ontbijt checken we uit en maken we nog een laatste wandeling in het prachtige bos. Dan komt er rond het middaguur een eind aan deze tour Wild van de Veluwe. Wij hopen dat u heeft kunnen genieten van deze safari in eigen land, het ontdekken van het verborgen leven in de schemer. Bij uw volgende boswandeling staan al uw zintuigen op scherp!

NB: De weersomstandigheden en recente waarnemingen uit het veld bepalen onze routes op de Noord-Veluwe.

Praktisch

We verblijven drie dagen in een topklasse hotel op basis van halfpension in een tweepersoonskamer. Voor een eenpersoonskamer (indien voorradig) geldt een extra toeslag van € 100,00

We staan voor zonsopgang op voor onze ochtendexcursies  en maken avondexcursies tot na zonsondergang, in de namiddag bent u vrij om uit te rusten. De wandelingen die we gaan maken zijn niet erg lang (tot maximaal 5 km). Een basisconditie is gewenst.

We zullen ook wat tijd besteden bij een kijkscherm of observatiepunt. Vanuit onze “mobiele schuilhut” oftewel de auto kunnen we ook goed posten langs weilanden. Het spotten van wild vergt soms veel geduld, maar de beloning is zeker de moeite van het wachten waard.

Deze tour is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur.

NB: Hoewel er veel tijd is om te fotograferen ligt de klemtoon van deze tour op de natuurbeleving.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Twee overnachtingen met ontbijt in een topklasse hotel met eigen badkamer en toilet (eenpersoonskamer + € 100,00 toeslag)
 • Diners
 • Begeleiding van een enthousiaste en ervaren natuurgids
 • Gebruik van telescoop/optiek
 • Gebruik van documentatie
 • Digitale soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Vervoer (uiteraard kunnen we u ophalen van het station als u met het OV komt, u kunt dit aangeven bij de boeking
 • Alle (alcoholische) drankjes
 • Lunch
 • Verzekeringen(reis, annulering)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Bijdrage (€ 12,00) STO Garant

STO Garant Garantieregeling  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
www.sto-garant.nl/downloads.

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (kou, zon, regen)
 • Draag lange mouwen tijdens de avondexcursie i.v.m. de muggen (citronella, deet ,enz. is niet toegestaan i.v.m. de geur)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Als je fotografeert denk dan aan extra batterijen, SD kaartjes en statief

Een kort filmpje om een goede sfeerimpressie te krijgen

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature ToursUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de flora en fauna die er in deze gebieden te vinden zijn.

Hij zal u deze tour veel vertellen over de sporen die de wilde dieren achterlaten. Ook leert hij u hoe u het beste wild kan spotten. Zijn zintuigen staan altijd op scherp, daardoor maakt u grote kans om wild te gaan zien met deze tour.

Op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Al vele jaren fotografeert hij hobbymatig zijn favoriete onderwerp: De natuur!
Chris kijkt ernaar uit om met u samen dit weekend wild van de Veluwe te beleven.

 

Verzamelpunt

De precieze locatie en tijd wordt een week voor de tour gecommuniceerd via de email.
Komt u met het OV en wilt u van het station gehaald worden? Laat het ons dan tijdig weten.

 

 

Extra informatie

Tourdatum

Tour 2: 01-10-2021 t/m 03-10-2021

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Wild van de Veluwe” te beoordelen