Vogelrijk Zuid-Limburg

50,00

✔ Vogel en natuurfotografie ✔ kleine groep

Vogels kijken in Zuid-Limburg is een natuurexcursie van een dag waarbij u onder leiding van een ervaren gids, in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg op zoek gaat naar soorten als Kortsnavelboomkruiper, Grauwe gors, Roodbuikwaterspreeuw en nog veel meer. Ook behoren de vijf soorten spechten tot de mogelijkheden, en kunnen we met wat geluk een uil zien.

We maken korte wandelingen en verplaatsen ons met de eigen auto. Deze tijd van het jaar maken we kans op mooie weersomstandigheden met rijp of sneeuw die eventuele foto’s een extra mooie dimensie meegeven. Het landschap van het Geuldal is altijd schitterend om te zien en om te fotograferen.

Ook te boeken als privé excursie op maat

Datums:
Tour 1: 11-12-2021
Tour 2: 16-12-2021
Tour 3: 27-12-2021

Wissen
Artikelnummer: VR-ZL-1-2-3 Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

Vogels kijken in een winterse setting

€ 50,00 p.p.

✔09:00-16:00 uur  ✔ervaren gids ✔ eigen vervoer

minimaal 4 personen – maximaal 8 personen

In de wintermaanden zijn er in het zuiden van Limburg  interessante vogels te bekijken. Vogels die niet in de rest van Nederland voorkomen. We gaan naar verschillende natuurgebieden in een vogelrijk Zuid-Limburg om deze soorten te kunnen waarnemen en te kunnen fotograferen.

Voordelen van de wintermaanden zijn dat het relatief rustig is in de gebieden, er geen bladeren aan de bomen zitten en de mogelijkheid tot winterse omstandigheden, zoals sneeuw of rijp. Dus ook voor landschapsfotografie en macrofotografie is er veel moois te beleven.

Kortsnavelboomkruiper

We gaan vanaf ons verzamelpunt naar een gebied rondom Vaals, hier vind je een mooi bosrijk natuurgebied op de grens met België en Duitsland. Hier vind je spechten zoals Zwarte specht en Middelste Bonte specht maar ook Appelvink, Boomklever, Glanskop, Zwarte mees, Grote Lijster, Raaf, Kruisbek en de zeldzame Kortsnavelboomkruiper. Deze zeldzaamheid lijkt erg op een gewone Boomkruiper dus hier komt de expertise van uw gids goed van pas. Uw gids is een ervaren vogelaar die deze soort vooral op het geluid kan determineren.

Supermooie soorten om onze ochtend mee te vullen. Naast de vele soorten vogels maken we ook misschien kans op zoogdieren zoals Wilde kat, Das, Wild zwijn en Boommarter. Of in ieder geval de sporen daarvan, want het zijn stuk voor stuk schuwe dieren die vooral in de nacht actief zijn. Uw gids kan u wijzen op de sporen die deze dieren achterlaten.

Roodbuikwaterspreeuw

Met de auto verplaatsen we ons naar de volgende locatie waar we in een stromende beek proberen de Roodbuikwaterspreeuw te ontdekken. We nemen ook hier de tijd om foto’s te kunnen maken en het leuke gedrag van deze vogelsoort te observeren. Met wat geluk treffen we ook nog een Grote Gele Kwikstaart aan.

Beide zijn soorten die afhankelijk zijn van stromend water. Op zoek naar larven van insecten die ze uit het water halen. De Waterspreeuw gaat zelfs kopje onder om iets lekkers te bemachtigen, dit is de enige zangvogel die dat kan. Zijn hele lijf is er op gebouwd om onder water te foerageren. Over het oog schuift een vlies en met zijn poten en gestroomlijnd lijf houdt hij zich goed staande in de soms sterke stroming.

Grauwe gors in vogelrijk Zuid-Limburg

Na weer een verplaatsing met de auto naar onze derde locatie struinen we de omgeving van Sibbe af om twee mooie Gorssoorten te vinden. Namelijk de Grauwe gors en de Geelgors. Deze gorzen houden van agrarisch landschap waarin ze zaden kunnen vinden. Weilanden omringt met bomen en struiken zijn ideaal, om in te broeden maar ook om zich te verschuilen. Beide zoeken graag een plekje hogerop om luid zingend kenbaar te maken dat ze er zijn. Mooie vogels met een prachtige zang, al zal dat in de winter minder hoorbaar zijn.

Dit is tevens het leefgebied van de Korenwolf, het meest beschermde knaagdier van Nederland. Helaas slaapt hij nog rond deze tijd. Juist door de beschermde status van de Korenwolf wordt het agrarisch landschap minder intensief bewerkt. Dit resulteert in akkers met wintervoedsel voor zangers als bijvoorbeeld de Grauwe gors en de Geelgors. Maar ook muizen scharrelen hier hun kostje bij elkaar. Hier zijn de rovers als Torenvalk, Steenuil en Ransuil bijvoorbeeld weer bij gebaat.

Er is zoals u kunt lezen veel moois te beleven in vogelrijk Zuid-Limburg, naast de leuke soorten vogels en misschien nog wat zoogdieren zijn de uitzichten over het heuvellandschap prachtig. Kortom dit word een mooie dag in de natuur die ook nog eens zeer leerzaam is omdat de gids u van alles kan vertellen over de aanwezige flora en fauna.

Praktisch

We maken drie wandelingen en drie verplaatsingen met de auto waarbij we zoveel mogelijk carpoolen. We lunchen onderweg, zodat we flexibel zijn (neem een lunchpakket mee).
Er is genoeg gelegenheid voor het maken van mooie natuurfoto’s maar de klemtoon van deze tour ligt op de natuurbeleving.

Deze dagexcursie in het prachtige Limburgse heuvelland is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maak je graag foto’s? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. De wandelingen zijn door het heuvelachtige landschap middelzwaar, een basisconditie is wenselijk.

NB: Bovenstaand programma staat niet vast en kan worden aangepast in verband met (weer)omstandigheden, recente waarnemingen of om organisatorische redenen.

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Koffie, thee en een koek
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Digitale soortenlijst na afloop
 • Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden via NM
Exclusief:
 • Vervoer
 • Lunch (meenemen voor onderweg)

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature Tours

Uw gids Chris de Nooijer is een ervaren vogelaar.
Een dag op pad met Chris levert u naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna van vogelrijk Zuid-Limburg. Natuurbeleving is ons motto!

Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren hobbymatig fotografeert heeft hij veel ervaring met onder andere vogelfotografie. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.

Chris kijkt ernaar uit om met u samen een fantastische dag in de natuur te beleven.

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting ( kou, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Parkeerplaats Karwei Valkenburg
De Valkenberg
Valkenburg

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 11-12-2021, Tour 2: 16-12-2021, Tour 3: 27-12-2021

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelrijk Zuid-Limburg” te beoordelen