Vogelexcursie in de Zouweboezem

45,00

Broedgebied van de Purperreiger en Zwarte stern

Op pad met ervaren vogelaar Chris de Nooijer
Riet- en moerasvogels in overvloed
Interessante uitleg over geluiden en gedrag van vogels
Ontspannen wandeling met veel natuurbeleving
 Kleine groep ⇒ veel aandacht
Inclusief bijdrage natuurbehoud via ZHL

Datum:
medio mei 2023

Interesse in deze vogelexcursie, of wil je deze excursie privé op maat? Geef het door via Contact

 

Uitverkocht

Artikelnummer: VEZ Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

Vogelen in een Zuid-Hollands moerasgebied

Riet- en moerasvogels

Prijs € 45,00 p.p.

Datum:
medio mei 2023

 

 

 

minimaal 3 deelnemers - maximaal 8 deelnemers
Tijd: 8:00 - 13:00

Wat gaan we doen?

Een vogelexcursie in het riet-moerasgebied de Zouweboezem. Dit natuurgebied met de Natura 2000 status ligt in de omgeving van de Vijfheerenlanden. Een klein gebied met een grote waarde voor de natuur en dan met name voor broedvogels zoals de Purperreiger en de Zwarte stern. Gelegen tussen de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland strekken de kleinschalige polders van de Vijfheerenlanden zich uit.

Deze vogelexcursie in de Zouweboezem maken we een wandeling langs diverse uitkijkpunten waarbij u naast de twee hoofdpersonen nog veel meer moois kan gaan zien. Rietsoorten als de Blauwborst, Snor, Cetti's zanger en Rietzanger gaan we zeker zien en horen. Maar ook komen hier de schuwe Roerdomp en de Porseleinhoen voor. Een prille broedvogel voor de Zouweboezem is de Witvleugelstern. Als deze weer van de partij is vindt Chris hem zeker voor je.

Natuurgebied de Zouweboezem

Het natuurgebied de Zouweboezem bevat grote rietpercelen, veel water en kruidenrijk grasland. De Boezem werd ooit gegraven om het overtollige water op te vangen uit de polders van de Vijfheerenlanden. Nu is het open water, riet- en zeggenmoerassen , wilgengrienden en elzenbroekbos een zeer belangrijke leefgebied voor verschillende soorten flora en fauna geworden.

Polder Achthoven is zo'n polder waar het water uit opgevangen moest worden. Deze polder bevat een aanzienlijke oppervlakte Blauwgrasland, een ernstig bedreigd habitattype in het veenweidegebied. Dit maakt de natuurbeleving in de Vijfheerenlanden zo succesvol, er is gewoon zoveel moois te zien. De kruidenrijke weides zijn naast een belangrijke voedselbron ook een bezienswaardigheid op zichzelf. Bijzondere vegetatie als Spaanse Ruiter, Kleine valeriaan en het Veenmelkviooltje komen hier weer voor.

Grote modderkruiper en de Purperreiger

Verreweg de meest voorkomende soort in de Zouweboezem is de Grote modderkruiper. Deze vissoort paait hier in grote getale en de Zouweboezem herbergt de grootste populatie Grote modderkruipers van ons land. Dit succes kreeg navolging met de Purperreiger, deze prachtige purper gekleurde reigersoort foerageert op de Grote modderkruipers. Hierdoor is de Zouweboezem gelijk het belangrijkste broedgebied van Noordwest Europa van deze soort. Ze nestelen in het riet langs de boezem en vliegen regelmatig over ons heen om op de nabijgelegen weilanden te gaan foerageren.

Broedvlotjes voor de Zwarte stern

Een echte moerasvogel is de Zwarte stern, een prachtig sierlijk vliegende vogel die behendig insectenlarven van het wateroppervlak pakt. Of ze zelfs in de lucht vangt, schitterend om te zien als ze aan het jagen zijn. Broeden doen ze in het moeras en dan het liefst op stevige planten zoals Krabbescheer of Gele plomp. Gelukkig komt deze vegetatie voor in de Zouweboezem maar om de Zwarte stern wat te helpen zijn er speciale broedvlotjes neergelegd in het water.

Deze broedvlotjes hebben een rand gekregen zodat de eenden de vlotjes niet inpikken en liggen geankerd in het water van de Zouweboezem. Op deze manier komen veel meer paartjes Zwarte stern tot broeden wat de populatie alleen maar goed doet. Er is een mooie gelegenheid gecreëerd door de beheerder het Zuid Hollands Landschap om de Zwarte sterns van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

Wandelen tussen het riet

Een mooi houten vlonder pad door het riet brengt ons bij een kijkscherm. Onderweg kijken we uit naar diverse amfibieën en Libellen. Misschien horen we het zachte maar onmiskenbare geluid van een Snor of zien we de schitterende Baardmannetjes. Het kijk scherm geeft een mooi zicht op het moeras. Hier maken we kans op Kleine plevier, Waterral en Steltkluut en natuurlijk zingen ook hier de diverse rietvogels om het hardst.

Waar kleine zangvogels zijn komen ook rovers te voorschijn. De Bruine Kiekendief broedt in het riet en komt regelmatig langs om te jagen. Ook marterachtigen als Bunzing, Wezel of Hermelijn behoren tot de mogelijkheden.

We vervolgen onze weg over de dijk en kijken uit naar de Spotvogel, Grauwe vliegenvanger, Roodborsttapuit, Rietgors en de Koekoek. Bij de volgende kijk hut kijken we uit over de polders. De Purperreigers zullen zich veelvuldig laten zien als ze overvliegen met voer voor hun jongen. De nestlocaties zijn niet toegankelijk en ook niet zichtbaar, maar door goed weiland beheer kunnen ze op de nabijgelegen weides hun voedsel vangen. Zo zijn ze dus altijd in de buurt van hun nesten. Ook de Grutto, Tureluur, Grote Zilverreiger en de Blauwe reiger zijn hier goed vertegenwoordigt.

Heb ik veel vogelkennis nodig om mee te doen?

Deze vogelexcursie in de Zouweboezem is geschikt voor iedere natuur- en vogelliefhebber. Je hebt interesse in vogels en hun gedrag, en vindt het leuk om naar ze te kijken. Ervaring is geen vereiste, jouw gids helpt je om de vogelsoorten te vinden en op naam te brengen. Heb je al wel ervaring met het kijken naar vogels? Er is altijd weer iets nieuws over vogels te leren wat je misschien nog niet wist. Kijken en luisteren naar al het moois wat de gids je kan laten zien is voor iedere natuurliefhebber geweldig leuk.

De wandeling is ongeveer 5 km en gaat gedeeltelijk over een vlonderpad.


Doelsoorten:

Boomvalk, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Snor, Rietzanger, Sprinkhaanzanger, Grasmus, Matkop, Cetti's zanger, Spotvogel, Koekoek, Zwarte stern, Witvleugelstern, IJsvogel, Steltkluut, Grutto, Purperreiger, Roerdomp, Porseleinhoen, Waterral.


 

Wat is inbegrepen

Wat neem ik mee?

Veel kennis over het gebied de Zouweboezem

 Meer dan 40 jaar ervaring in het kijken naar vogels

Koffie/thee en een stroopwafel na afloop

✓ Gebruik van optiek (telescoop), vogeldocumentatie

Extra verrekijkers te leen (twee stuks)

Digitale soortenlijst na afloop

Bijdrage aan Natuurbehoud via ZHL

 

 

 

 

 

Natuurfotografie

Deze vogelexcursie in de Zouweboezem is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maak je graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u de vogels van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens of een fish eye zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details te fotograferen.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan uw gids u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren hobbymatig fotografeert heeft hij veel ervaring met onder andere vogelfotografie. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.


NB: Deze vogelexcursie is geen fotografieworkshop, de klemtoon van deze excursie ligt bij het ontdekken van de vogels in de Zouweboezem.

 

Praktisch

Wat neem je mee?

 • Goede wandelschoenen
 • Comfortabele kleding (houdt het weerbericht in de gaten)
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Een fotocamera als je het leuk vindt om foto's te maken
 • Kleding of een antimuggen product
 • Iets te eten en te drinken voor onderweg

 

Lees meer over de natuurgids en vogelaar die met je op pad gaat. Klik op de naam.

Zijn er nóg meer vogelexcursies? Ja, die zijn er!

Waar spreken we af?

Parkeerplaats Zouweboezem
Boezemweg 21-1
4128 LT Lexmond

Openbaar Vervoer:

Halte Boezemweg, Lexmond (U kunt opgehaald worden vanaf deze halte)
Qbuzz 90 vanuit Utrecht CS
Bus 903

Precieze tijd wordt 7 dagen ervoor via de email gecommuniceerd (deze mail kan in de spam terechtkomen, onze excuses daarvoor)

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

 1. admin

  Afgelopen 1 juli met Chris de Chris De Nooijer van Goldcrest Nature Tours op excursie geweest naar de Zouweboezem. Een locatie waar ik zelf nog nooit geweest ben. De belofte van het zien van een purper reiger is helemaal waar gemaakt. De een na de ander kwam overvliegen. Terwijl het voor mij de eerste keer was dat ik ze heb gezien 😂. Ook de witvleugel stern en de zwarte stern, wat een mooie vogels zijn dit en verschrikkelijk snel. Helaas heb ik de purper reiger niet goed vast kunnen leggen. Vliegende vogels fotograferen is voor mij gewoon ontzettend moeilijk. We hebben een hele fijne ochtend vogels gekeken. We hebben totaal 58 soorten gezien en ook 11 mooie insecten. Bedankt Chris.
  Jan

Een beoordeling toevoegen