Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden

70,00

Natuurbeleving in dé kop van Overijssel. 

Dit is jouw kans op het waarnemen van dé Grote Vuurvlinder
 Ontdek het leefgebied van de Europese Otter
 Libellen als de Sierlijke Witsnuitlibel en Vuurlibel
Rietvogels als Roerdomp en Purperreiger
Begeleiding van een enthousiaste natuurgids
 Middagtocht met een fluisterboot

Datum:
20-07-2023 vol

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als privé excursie op maat

Uitverkocht

Artikelnummer: VO-WW Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

 

Ontdek de Weerribben- Wieden met een natuurgids

Prijs € 70,00 p.p.

Datum:
20-07-2023

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 6 personen

Dagexcursie 8:00 - 15:00

Wat gaan we doen?

Deze dagexcursie staat in hét teken van een ontspannen ontdekkingstocht in de Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel. We gaan op zoek naar dé Grote Vuurvlinder, vele libellensoorten en de Europese Otter.

In de ochtend maken we een mooie wandeling door een moerasbos en gaan we op zoek naar bijzondere libellen, vlinders, vogels en andere insecten. In de middag gaan we varen met een fluisterboot.

Natuur beleven vanaf het water

Al varend met een fluisterboot door het immense gebied krijgt de natuur weer een andere dimensie. De oevers staan vol met bloeiende beplanting. Dé ideale plek om vlinders zoals de Zilveren maan en libellen te vinden. We gáán genieten van Krabbenscheer, Gele plomp en bloeiende Waterlelie.

Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden is een zeer veelzijdige dagexcursie met veel natuurbeleving en mooie fotomomenten.

Weerribben-Wieden

Dit Nationale park van ongeveer 10.000 hectare is een laagveenmoerasgebied, het grootste van Noord West Europa.  Het waterrijke gebied met meren, plassen, sloten en grote rietvelden bevat een grote biodiversiteit. Water en land wisselen elkaar af en zo is er veel ruimte voor de natuurlijke flora en fauna. Zo komen er veel soorten vogels voor en is het een zeer belangrijk gebied voor zeldzame libellen.

Ook is de hier in 2002 uitgezette Europese Otter een succesverhaal, en dat zegt veel goeds over de waterkwaliteit van de Weerribben-Wieden. Onze beide tours in 2021 leverde een Europese Otter op tot veel genoegen van onze gasten.

Rietvogels als Blauwborst, Snor, Baardman,  Purperreiger en Roerdomp kunnen we gaan treffen. Deze vogels hebben in de Weerribben-Wieden hun broedgebied.

Libellen van de Weerribben-Wieden

In een gebied met zoveel water kan het haast niet anders dat je hier libellen en juffers kunt vinden. Maar in de Weerribben-Wieden komen héél bijzondere soorten voor zoals de Sierlijke Witsnuitlibel, Gevlekte Glanslibel, Bruine Korenbout en de Donkere Waterjuffer. Er zijn genoeg plekken in dit grote natuurgebied waar we deze soorten kunnen tegenkomen.

De hoeveelheid Heidelibellen is enorm en de fotogenieke Vuurlibel mag natuurlijk niet ontbreken. Zowel in het bos als vanaf het water kunnen we véél libellen en juffers waarnemen.

Bijzondere Dagvlinders

Bijzondere dagvlinders vind je hier ook. Soorten als dé Grote Vuurvlinder, Zilveren maan en de Grote Weerschijnvlinder zijn op zich al een rit naar dit gebied waard. De Grote Vuurvlinder is erg kieskeurig op zijn leefgebied en komt alleen hier en op een andere locatie in Nederland voor. Een érg zeldzame en óók zeer mooie vlinder om te zien.

De Grote Weerschijnvlinder is een grote vlinder die zich niet gemakkelijk laat zien. Meestal houdt deze soort zich op in de toppen van de bomen. Als het warmer wordt komt deze vlinder lager zitten, en is dan beter zichtbaar.

Uw gids houdt nauwlettend de recente waarnemingen in de gaten. Hij weet wáár u de meeste kans maakt om deze zeldzaamheden te zien. Maar ook de algemenere soorten dagvlinders zijn een genot om naar te kijken.

Trilveen, een zeldzame biotoop

Het bijzondere trilveen is een goede biotoop voor vele bijzondere planten zoals Groen Knolorchis, Moeraswolfsmelk en Parnassia. De Bloemrijke hooilanden staan vol op te bloeien met echte Koekoeksbloem, Moeraskartelblad en verschillende soorten orchideeën. Hier komen natuurlijk ook weer mooie insecten op af en de vogels volgen dan vanzelf. Dit soort ecosystemen zijn érg waardevol en zeer interessant om te bekijken.

Vele soorten wantsen, sprinkhanen en spinnensoorten kunnen we hier tegenkomen. De grote Oeverspin is bijvoorbeeld een interessant onderwerp om te fotograferen.

Het word een dag met een diverse soortenlijst en een mooie ervaring om de natuur zowel vanaf het land als vanaf het water te bewonderen.


NB: De route wordt bepaalt door de recente veldwaarnemingen. Uw gids is op de hoogte waar u de mooiste en interessante soorten kunt zien.

Ook op een bewolkte dag weten Chris & Annemieke er een mooie dag in de natuur van te maken. De Grote Vuurvlinder bleek lastig maar gelukkig toch één goed kunnen zien. Maar liefst zes soorten en de grote aantallen Heidelibellen logen er niet om. Ik heb weer nieuwe soorten aan mijn lijst kunnen toevoegen, waarvoor dank. Gewoon een goed verzorgde dag, lekker rustig met een kleine groep, veel interessante uitleg.

∼ Edwin

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een enthousiaste natuurgids/natuurfotograaf

✓ Middag varen met een fluisterboot

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitale soortenlijst met foto’s na afloop

Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden via NM

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

  • Kleding naar gelang de weersverwachting.
  • Waterdichte kleding
  • Een hoed of pet en andere zon beschermende middelen
  • Muggenmelk tegen stekende insecten (Deet werkt goed, maar is wel giftig en slecht voor fotoapparatuur)
  • Goede wandelschoenen
  • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

 


We rijden met de auto naar interessante gebieden in de Weerribben-Wieden voor een wandeling. Al struinend en turend kunnen we heel veel soorten waarnemen. De wandelingen zijn op goed begaanbare paden en niet zwaar, een basisconditie is wenselijk. Na de lunch gaan we varen met een fluisterboot.

We lunchen "in het veld", neem je lunchpakket mee.

Onderweg bezoeken we een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze dagexcursie Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maak je graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vlinders, insecten, planten en vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens of een fish eye zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details en planten te fotograferen. Neem een statief of pittenzak mee en eventueel een zak om op te liggen in het gras. Heb je geen statief? Wij nemen extra materiaal mee om te gebruiken.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan uw gids u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren hobbymatig fotografeert heeft hij veel ervaring opgedaan met natuurfotografie. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.


NB: Hoewel er genoeg tijd is om te fotograferen ligt de klemtoon van deze dagexcursie op de natuurbeleving.

 

Maak kennis met de natuurgidsen

Klik op de naam ↓

Natuurgidsen met passie! Een dag op pad met Chris & Annemieke levert je naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Zij kunnen je met veel passie en enthousiasme vertellen over de flora en fauna in de Weerribben-Wieden. Al jaren struinen zij hier op zoek naar vlinders, libellen en ander natuurschoon. Als ervaren natuurgids kan hij Chris je veel vertellen over de soorten die we tijdens het varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden gaan tegenkomen.

Verzamelpunt

Buitencentrum De Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl

Een week voor vertrek ontvangt u een email met de laatste informatie. Deze email kan in de spamfolder terechtkomen, onze excuses daarvoor.
p.s. Voeg ons toe aan uw adressenbestand info@goldcrestnaturetours.nl en ontvang de email zonder problemen.

Liever zonder groep op pad? Boek deze tour als een privé excursie op maat

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum:

20-07-2023