Natuurbeleving in de Vijfheerenlanden

40,00

Purperreiger en Zwarte stern in de Zouweboezem

✓ Verbreed uw vogelkennis ✓ Natuurfotografie ✓ Inclusief 5 euro bijdrage ZHL

Een klein natuurgebied langs de stroming van de Lek in de polders van de Vijfheerenlanden. We snuffelen langs riet en moeras om de aanwezige vogels, planten, amfibieën en libellen te bewonderen. We lopen een kleine wandeling en stoppen bij diverse uitkijk punten. Samen met uw gids hoort en ziet u bijzondere flora en fauna in dit rijke natuurgebied met de grootste broedkolonie Purperreiger van noordwest Europa. Iets waar we trots op mogen zijn en moeten koesteren. Beheerder en beschermer het Zuid Hollands Landschap doet er alles aan om dit bijzondere stuk natuur in de Hollandse polders te behouden. Met uw deelname sponsort u direct € 5,00 voor dit gebied. Leden van het Zuid Hollands Landschap krijgen van ons 5 % korting op deze tour.

Datums:
Tour 1: 16-06-2021
Tour 2: 30-06-2021

Wissen
Artikelnummer: NB-VH-1-2 Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

 

Natuurbeleving in de Vijfheerenlanden

Op ontdekking in een Zuid-Hollands moerasgebied

€ 40,00 p.p.

✓ Dag tour 08:00 – 13:00 ✓ervaren gids ✓ kleine groep

Minimaal 3 personen – Maximaal 8 personen.
Datums:
16-06-2021
30-06-2021

Natuur in de Vijfheerenlanden

Een uniek inkijkje in een riet moerasgebied met de Natura 2000 status in de omgeving van de Vijfheerenlanden. Een klein gebied met een grote waarde voor de natuur en dan met name voor broedvogels zoals de Purperreiger en de Zwarte stern. Gelegen tussen de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland strekken de kleinschalige polders van de Vijfheerenlanden zich uit.

Deze tour maken we een wandeling langs diverse uitkijkpunten waarbij u naast deze twee hoofdpersonen nog veel meer moois kan gaan zien in natuurgebied de Zouweboezem. Rietsoorten als de Blauwborst, Snor, Cetti’s zanger en Rietzanger gaan we zeker zien en horen. Maar ook komen hier de Roerdomp en de Porseleinhoen voor. Deze twee zijn lastig om te zien maar misschien dat we ze wel kunnen horen.

Natuurgebied de Zouweboezem

Het natuurgebied de Zouweboezem bevat grote rietpercelen, veel water en kruidenrijk grasland. De Boezem werd ooit gegraven om het overtollige water op te vangen uit de polders van de Vijfheerenlanden. Nu is het open water, riet- en zeggenmoerassen , wilgengrienden en elzenbroekbos een zeer belangrijke leefgebied voor verschillende soorten flora en fauna geworden. Polder Achthoven is zo’n polder waar het water uit opgevangen moest worden. Deze polder bevat een aanzienlijke oppervlakte Blauwgrasland, een ernstig bedreigd habitattype in het veenweidegebied. Dit maakt de natuurbeleving in de Vijfheerenlanden zo succesvol, er is gewoon zoveel moois te zien.

Grote modderkruiper en de Purperreiger

Verreweg de meest voorkomende soort in de Zouweboezem is de Grote modderkruiper. Deze vissoort paait hier in grote getale en de Zouweboezem herbergt de grootste populatie Grote modderkruipers van ons land. Dit succes kreeg navolging met de Purperreiger, deze prachtige purper gekleurde reigersoort foerageert op de Grote modderkruipers. Hierdoor is de Zouweboezem gelijk het belangrijkste broedgebied van Noordwest Europa van deze soort. Ze nestelen in het riet langs de boezem en vliegen regelmatig over ons heen om op de nabijgelegen weilanden te gaan foerageren.

Broedvlotjes voor de Zwarte stern

zwarte stern natuurbeleving in de Vijfheerenlanden
Zwarte stern voert haar jong

Een echte moerasvogel is de Zwarte stern, een prachtig sierlijk vliegende vogel die behendig insectenlarven van het wateroppervlak pakt. Of ze zelfs in de lucht vangt, schitterend om te zien als ze aan het jagen zijn. Broeden doen ze in het moeras en dan het liefst op stevige planten zoals Krabbescheer of Gele plomp. Gelukkig komt deze vegetatie voor in de Zouweboezem maar om de Zwarte stern wat te helpen zijn er speciale broedvlotjes neergelegd in het water.

Deze broedvlotjes hebben een rand gekregen zodat de eenden de vlotjes niet inpikken en liggen geankerd in het water van de Zouweboezem. Op deze manier komen veel meer paartjes Zwarte stern tot broeden wat de populatie alleen maar goed doet. Er is een mooie gelegenheid gecreëerd door de beheerder het Zuid Hollands Landschap om de Zwarte sterns van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

Dagprogramma

We beginnen deze tour natuurbeleving in de Vijfheerenlanden op de parkeerplaats net buiten het plaatsje Sluis met een kop koffie of Thee. We wandelen gezamenlijk over de dijk en kunnen gelijk al diverse vogelsoorten horen en zien. Grasmus, Sprinkhaanzanger, Matkop en Rietzanger. Ook kunnen we hier al onze eerste Zwarte sterns waarnemen, ze vliegen heen en weer met voer voor hun hongerige kroost.

Aangekomen bij de kijkplaats voor de Zwarte sterns kunt u zelf van dichtbij zien hoe dit in zijn werk gaat. De oudervogels hangen boven de opengesperde snavel van hun jong om zo het voer over te dragen. Een spectaculair gezicht en zeer goed te fotograferen. Met wat geluk zien we al een Purperreiger overvliegen en horen we vanuit het riet de luide zang van de Cetti’s zanger. Als er een Sperwer, Havik of Boomvalk komt overvliegen is het grote paniek en proberen de Zwarte sterns luid en duidelijk de roofvogels bij hun jongen weg te houden.

Een mooi houten vlonder pad door het riet brengt ons bij een kijkscherm. Onderweg kijken we uit naar diverse amfibieën en Libellen. Misschien horen we het zachte maar onmiskenbare geluid van een Snor of zien we de schitterende Baardmannetjes. Het kijk scherm geeft een mooi zicht op het moeras. Hier maken we kans op Kleine plevier, Waterral en Steltkluut en natuurlijk zingen ook hier de diverse rietvogels om het hardst.

Waar kleine zangvogels zijn komen ook rovers te voorschijn. De Bruine Kiekendief broedt in het riet en komt regelmatig langs om te jagen. Ook marterachtigen als Bunzing, Wezel of Hermelijn behoren tot de mogelijkheden.

We vervolgen onze weg over de dijk en kijken uit naar de Spotvogel, Grauwe vliegenvanger, Roodborsttapuit, Rietgors en de Koekoek. Bij de volgende kijk hut kijken we uit over de polders. De Purperreigers zullen zich veelvuldig laten zien als ze overvliegen met voer voor hun jongen. De nestlocaties zijn niet toegankelijk en ook niet zichtbaar, maar door goed weiland beheer kunnen ze op de nabijgelegen weides hun voedsel vangen. Zo zijn ze dus altijd in de buurt van hun nesten. Ook de Grutto, Tureluur, Grote Zilverreiger en de Blauwe reiger zijn hier goed vertegenwoordigt.

De kruidenrijke weides zijn naast een belangrijke voedselbron ook een bezienswaardigheid op zichzelf. Bijzondere vegetatie als Spaanse Ruiter, Kleine valeriaan en het Veenmelkviooltje komen hier weer voor.

Mocht er nog tijd over zijn kunnen we ons met de auto verplaatsen om aan de andere kant van het gebied te turen. Ook daar is een kijk hut die weer een ander deel van het natuurgebied laat zien.

Het wordt een mooie rustige wandeling waarbij we veel tijd nemen om de diverse vogelsoorten, planten, insecten en ander natuurschoon te bewonderen. U krijgt uitleg over de soorten flora en fauna en kunt ook fotograferen. Natuurbeleving in de Vijheerenlanden is een leerzame en ontspannen tour, even weg van de alledaagse beslommeringen.

NB: Dit programma is een indicatie en kan worden aangepast in verband met (weers)omstandigheden, organisatorische redenen of interessante recente waarnemingen.

Praktisch

De wandeling is ongeveer 5 km lang en we wandelen in een rustig tempo. Deze tour is geschikt voor iedereen die een mooie excursie in de natuur wil beleven, en zijn of haar soortenkennis wil vergroten. De wandeling start vanaf het verzamelpunt. Bent u lid van het Zuid-Hollands Landschap dan krijgt u 5 % korting op de tourprijs. Vult u hiervoor uw uniek code in (Boekje en website beschermers voordeel ZHL).

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Enthousiaste en ervaren gids/vogelaar
 • Gebruik van Optiek
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Koffie, thee en een koek voor vertrek wandeling
 • Water, sap, frisdrank na afloop
 • Natuurbescherming bijdrage € 5,00 t.b.v. het Zuid Hollands Landschap
 • Digitaal verslag met soortenlijst en foto’s na afloop
Exclusief:
 • Vervoer naar verzamelpunt
 • Eten en drinken voor onderweg

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature Tours

Chris neemt u graag mee naar de Zouweboezem. Al jaren struint hij hier op zoek naar vogels en ander natuurschoon. Als ervaren vogelaar kan hij u veel vertellen over de soorten die we tijdens de tour natuurbeleving in de Vijfheerenlanden gaan tegenkomen.

Natuurfotografie is een hobby die uw gids al jarenlang beoefent. Zo kan hij u met raad en daad bijstaan als u dat wil.

Wat kunt u meenemen

 • Kleding naar gelang de weersomstandigheden (zon, regen)
 • Makkelijke schoenen (wandelschoenen)
 • Lunchpakket
 • Iets te drinken voor onderweg
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

Verzamelpunt

Parkeerplaats Zouweboezem
Boezemweg 21-1
4128 LT Lexmond

Openbaar Vervoer:

Halte Boezemweg, Lexmond (U kunt opgehaald worden vanaf deze halte)
Qbuzz 90 vanuit Utrecht CS
Bus 903

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 16-06-2021, Tour 2: 30-06-2021

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Natuurbeleving in de Vijfheerenlanden” te beoordelen