Natuur op Voorne Putten

55,00

Vogelmigratie in het voor- en najaar

Een heerlijke dag struinen, speuren en ontdekken onder begeleiding van een ervaren natuurgids/vogelaar
Mooi divers aanbod aan landschappen op het eiland Voorne Putten met veel soorten flora en fauna
Meerdere korte wandelingen, veel natuurbeleving
✓ Te boeken in het voor- en najaar  tijdens de migratie
✓ Vogels, libellen, vlinders, zoogdieren en planten
✓ Kleine groep ⇒ persoonlijke aandacht

Datum:
Tour 1: 07-10-2022
Tour 2: 08-10-2022
Tour 3: 10-10-2022

Wissen
Artikelnummer: NVP Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

Foto impressie van het voorjaar

Foto impressie van het najaar

 

Ontdek de natuur op Voorne Putten

Prijs € 55,00 p.p.

Datum:
07-10-2022

08-10-2022
10-10-2022

 

 

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 8 personen

Dagexcursie 7:30-14:30 (tijd van het jaar bepaalt de vertrektijd)

Het eiland Voorne Putten

Een eiland onder de rook van Rotterdam en het begin van de Zuid-Hollandse delta. Natuur op Voorne Putten is een mix van boerenland, waterrijk getijdenatuur, wilgenbossen, rietgebieden en duinlandschap. Een zeer gevarieerd landschap met veel soorten flora en fauna.

Elk jaargetijde heeft zijn charme op Voorne putten maar tijdens het voor- en najaar weten veel migrerende vogels dit eiland te vinden. Tijdens onze tour “natuur op Voorne Putten” bezoeken we diverse natuurgebieden. Soms maken we een kleine wandeling en komen er veel soorten op ons pad. Of we turen met de telescoop naar de vele  scharrelende vogels op een van de voedzame slikken die dit eiland rijk is.

Wij bezoeken juist de gebieden die niet zo bekend zijn. Daardoor is er veel ruimte en rust om van de aanwezige soorten te genieten. Uw gids is op de hoogte van de recente veldwaarnemingen en hij kent deze gebieden zeer goed. Elke tour zal een andere invulling krijgen, gelang de tijd van het jaar en de soorten die we kunnen gaan waarnemen. Met allerlei leuke en interessante informatie gaat u anders naar de natuur op Voorne Putten kijken.

Waterrijke getijdenatuur

Een dynamisch waterrijk gebied met invloeden van eb en vloed is een magneet voor diverse soorten vogels, insecten, zoogdieren en planten. Langs het Haringvliet gaan we op diverse plaatsen op zoek naar de Blauwborst, Rietzanger, Cetti’s zanger en de schuwe Roerdomp. Met wat geluk zien we grote groepen eenden en ganzen de lucht ingaan als de machtige Zeearend gaat jagen. Deze "vliegende deur" heeft dit jaar succesvol gebroed langs het Haringvliet. Een grote opsteker voor de natuur op Voorne Putten. Het kierbesluit gaat zijn vruchten afwerpen en we zien steeds meer variatie in de natuur langs het Haringvliet.

In het najaar komen diverse soorten steltlopers als Zwarte ruiter, Groenpootruiter, Bosruiter en dwaalgasten als Gestreepte Strandloper hier uitrusten tijdens hun migratie. Grote groepen met Lepelaars vetten hier op alvorens ze aan hun migratie beginnen. De Blauwe kiekendief, Slechtvalk en Smelleken doen zich tegoed aan de migrerende vogels en zijn dus regelmatig waar te nemen.

Zoogdieren als Ree, Vos, Hermelijn en de Bever hebben hier hun leefgebied gevonden. Misschien zien we sporen van deze zoogdieren. Natuurlijk zou het fantastisch zijn om zoogdieren in het echt te zien. De Ree maar ook de Bever wordt hier regelmatig waargenomen.

Bijzondere planten als Heemst, Kleine ratelaar, Goudknopje, Bijenorchis en Rietorchis vinden we ook op Voorne Putten. Natuurlijk brengt dat weer insecten met zich mee als Moshommel en de Zandhommel. Diverse keversoorten en spinnen als de Tijgerspin worden hier gezien. Mooie dagvlinders zoals de Eikenpage, Kleine vuurvlinder, Distelvlinder, Koninginnepage en Argusvlinder behoren tot de mogelijkheden.

Duinlandschap

Op Voorne is een zeer gevarieerd en rijk duinlandschap waar zandduinen, struweel en slijkplaten voor veel biodiversiteit zorgen. Vanaf verschillende observatiepunten kunnen we soorten als Wespendief, Boomvalk, Boompieper, Boomleeuwerik, Kuifmees, Fluiter en verschillende soorten wadvogels ontdekken. In deze omgeving zijn broedkolonies van Aalscholver, Lepelaar en Grote stern die dus veelvuldig overvliegen.

In de duinen vindt je de Zandhagedis als die zich verwarmt in de zon. Er groeien zeldzame planten als het Duinviooltje. Dit Duinviooltje trekt de Kleine Parelmoervlinder aan. Een zeldzame dagvlinder uit de parelmoerfamilie. In de natte duinvalleien vind je wilde orchideeën als Vleeskleurige orchis en de gewone Rietorchis.
Kijk niet gek op als een Vos ineens oversteekt of een Ree je aanstaart vanuit het struweel. In de poeltjes kwaken de Poelkikkers erop los, je hoort ze al van verre.

Als de dagen weer korter worden in het najaar verzamelen zich grote groepen met Spreeuwen. Alvorens ze de oversteek naar Engeland maken doen ze zich tegoed aan de vele Duindoornbessen. Regelmatig  verplaatsen ze zich als een grote wolk die danst in de lucht, een mooi schouwspel. In het duinstruweel wordt in het najaar regelmatig een Bladkoning gezien. Samen met uw gids struint u in dit duingebied op zoek naar mooie en bijzondere vogelsoorten. Tijdens deze migratieperiode kunnen we Beflijster, Keep, Barmsijs treffen. Soms hebben we geluk en tref je een zeldzame beauty als de Kleine Spotvogel.

Rietgebied

Voorne Putten kent verschillende rietgebieden die we kunnen bezoeken. We gaan op zoek naar de Bruine Kiekendief die broedt in dit soort habitat. En de Koekoek die zijn ei deponeert in de nesten van de vele rietvogels zoals Rietgors, Sprinkhaanzanger, Kleine Karekiet, Snor of Grasmus. Maar ook de Roerdomp, Waterral of de Porseleinhoen kunnen we in dit soort gebieden treffen. Het is goed luisteren naar de vele geluiden die uit het riet naar voren komen. Uw gids helpt u om de verschillende geluiden op naam te brengen.

Een soort die we juist in het najaar beter kunnen zien is de Baardman, een prachtige vogel die je een keer goed gezien moet hebben.

Kruidenrijk grasland

Er is aardig wat landbouw op dit eiland, maar gelukkig ook ruimte voor de natuur. Weilanden met kruidenrijk grasland die later gemaaid worden zijn goed voor weidevogels en akkervogels. Landelijk gaan deze soorten hard achteruit, dit is zo jammer want het is een genot om naar deze vogelsoorten te kijken. In het voorjaar zullen we met de telescoop vanaf gepaste afstand “The Big Five“ van de polder observeren. Grutto, Kievit, Scholekster, Tureluur en Slobeend gaan we zeker zien. Maar ook Kluut, Graspieper, Veldleeuwerik en misschien ook de zeldzaam geworden Patrijs.

Als de weidevogels zich opmaken voor hun vertrek naar het zuiden komen de vogels van het najaar alweer aan op de graslanden. Grote groepen ganzen zoals Kolganzen, Brandganzen en soms een enkele Dwerggans of Roodhalsgans verzamelen zich om hier de winter door te brengen. Goudplevieren verzamelen zich om gezamenlijk te migreren en vormen grote groepen in de lucht als een Slechtvalk ze opjaagt. Het is een prachtig schouwspel wat regelmatig is waar te nemen in het najaar. Tezamen met dramatische wolkenpartijen kunt u hier prachtig fotomateriaal van maken.

Migratie

Tijdens de voorjaars- en najaarstrek vliegen er veel vogels over het eiland Voorne Putten heen. Soms blijven ze zelfs om in de vele natuurgebieden uit te rusten en op te vetten voordat ze hun reis hervatten. De datums van deze tour natuur op Voorne Putten vallen precies in de tijd dat de kans op migratie het grootst is. Zo kunt u ook dit fenomeen meemaken als tientallen vinken, Koperwieken of Boerenzwaluwen over ons heenvliegen.

Op deze manier maakt u ook de meeste kans om een zeldzaamheid waar te nemen. Het is vaak genoeg gebeurd dat er een zeldzame Roodstuitzwaluw voorbij vliegt. Of dat er een Blauwstaart, een Sperwergrasmus of een Pallas boszanger op Voorne Putten neerstrijkt.

Afgelopen najaar konden we nog mooi genieten van een Grijze Wouw die even kwam uitrusten op het Groene strand bij Oostvoorne , lees meer hierover in deze blog Wauw, een Grijze Wouw

Er is van alles mogelijk op het Zuid-Hollandse eiland Voorne Putten, beleef het met ons mee!


NB: De route wordt bepaalt door de recente veldwaarnemingen. Uw gids is op de hoogte waar u de mooiste en interessante soorten kan zien.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een bekwame gids/vogelaar

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop

Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden via NM

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

− Vervoer

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

 • Kleding naar gelang de weersverwachting. We zijn de hele dag buiten houdt daar rekening mee.
 • Water en winddichte kleding.
 • Goede wandelschoenen
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

Bij vochtig weer is het raadzaam om waterdichte schoenen aan te doen.


We rijden naar meerdere gebieden op het eiland Voorne Putten en maken korte wandelingen. De zwaarte van deze dagexcursie is dan ook "gemakkelijk".

We lunchen "in het veld". Neem je lunchpakket mee, wij zorgen voor warme koffie en thee.

Onderweg bezoeken we een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze dagexcursie Natuur op Voorne Putten is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maak je graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u de vogels van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens of een fish eye zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details te fotograferen.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan uw gids u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren hobbymatig fotografeert heeft hij veel ervaring met onder andere vogelfotografie. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.


NB: Hoewel er genoeg tijd is om te fotograferen ligt de klemtoon van deze dagexcursie op de natuurbeleving.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf. Een dag op pad met Chris levert u naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna op Voorne Putten. Al jaren struint hij hier op zoek naar vogels en ander natuurschoon. Hij heeft vele jaren ervaring met het tellen van vogels tijdens hun migratie. Een ervaring die hij graag met u deelt om u te helpen vogels te herkennen op roep, silhouet en gedrag.

Verzamelpunt

Precieze tijd en locatie op Voorne Putten wordt 7 dagen voor aanvang excursie via de email gecommuniceerd. Deze email kan in de spam terechtkomen, onze excuses daarvoor.

Openbaar Vervoer: Reis met het OV naar het dichtstbijzijnde station, vanaf daar kunnen wij u ophalen(graag vermelden bij uw boeking).

 

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 07-10-2022, Tour 2: 08-10-2022, Tour 3: 10-10-2022

Beoordelingen

 1. Yvon Strijdhorst (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen vrijdag voor de derde keer een heerlijke verkenningstocht gemaakt. Chris is een goede en geduldige gids. De groep was klein en gezellig. Ook het weer was fantastisch. Kortom top dag en een echte aanrader.

  • admin

   Hoi Yvon,
   Dankjewel voor jouw mooie woorden!
   Het was een super gezellige en productieve dag. We hebben veel kunnen zien en horen. Graag tot een volgende ontdekkingstocht 🙂 Groetjes Chris

 2. Carla (geverifieerde eigenaar)

  Vrijdag 15 okt samen met Chris en een medevogelaar uit het hoge noorden een geweldige dag gehad! Wat hoort en ziet Chris veel!
  Veel verschillende soorten mogen horen en/of zien. Dank je wel!

  • admin

   Dankjewel Carla voor jouw mooie review 🙂 Super fijn om te horen dat je een geweldige dag hebt gehad. Tot de volgende keer!
   Groetjes Chris

Een beoordeling toevoegen