Vogelen op vogeleiland Lesbos

Ontdek de vogelrijkdom op Lesbos

✓ Vogelmigratie en bijzondere standvogels
Grote aantallen vogels, orchideeën en ander natuurschoon
Enthousiaste en ervaren vogelaars als uw reisbegeleider/gids
Veel ruimte voor natuurfotografie
Geschikt voor de beginnende en gevorderde vogelliefhebber en natuurfotograaf
Natuurbeleving, rust en genieten van heerlijke maaltijden en omgeving

Vertrekdatum: 04-05- 2024 t/ 11-05-2024

Vertrekdatum kan nog worden aangepast ivm de vluchttijden.

Interesse in deze vogelreis? Laat het ons weten via Contact

Artikelnummer: VRL Categorieën: , , , Tag:

Beschrijving

Voorjaarsmigratie en standvogels op Lesbos

Prijs op aanvraag

Vertrekdatum:
04-05- 2024 t/ 11-05-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Vogels kijken op vogeleiland Lesbos

Vlak voor de kust met Turkije ligt het Griekse vogeleiland Lesbos. Een natuureiland bij uitstek. Door de gunstige ligging voor de Vogelmigratie in het voor- en najaar is dit een geweldig eiland om te gaan vogelen. Deze reis Vogelen op vogeleiland Lesbos maak je kans bijzondere vogelsoorten als de Smyrnagors, Rüppels grasmus en Turkse boomklever.

Ook voor de liefhebbers van wilde orchideeën is dit "the place to be". Diverse soorten Bijenorchis en orchideeën als Harlekijn en Italiaanse orchis komen hier voor. Goldcrest Nature Tours bied je een reis aan met 100% natuurbeleving. Waarin naast de vele soorten vogels, insecten, reptielen ook de zeldzame planten aan bod komen. In alle rust kunnen we gaan genieten van al het moois op deze Griekse parel, ver weg van de drukte van de hoofdstad.

Vogelen in een vogelparadijs

Met maar liefst meer dan 300 soorten vogels is dit eiland een topper onder de vogelaarsbestemmingen. In dit oostelijke deel van de Middellandse zee is het goed toeven voor zowel vogels als mensen. De vogels op doortrek vanuit Afrika rusten hier uit en doen zich tegoed aan het grote voedselaanbod. Sommige blijven om te broeden en tezamen met de standvogels komt Lesbos uit op een erg mooie lijst met vogelsoorten.

April en mei zijn de absolute topmaanden voor de Vogelmigratie en ook de broedvogels zullen ons goed bezig houden. Ook komen de velden met orchideeën tot bloei en zijn er weer veel insecten. Er is ontzettend veel moois te zien en te fotograferen tijdens deze volledig verzorgde reis Vogelen op vogeleiland Lesbos.

Natuurschoon op vogeleiland Lesbos

Nadat we de hoofdstad achter ons hebben gelaten gaan we de ongerepte natuur in van dit prachtige eiland. Zo bezoeken we mooie baaien met uitzicht op de azuurblauwe zee. Gaan we op zoek naar vogels in het struweel en in de Olijfboomgaarden. De bossen vol met Steeneiken herbergen enkelen bijzondere vogels die alleen maar hier te vinden zijn. Met de telescoop turen we naar de vele steltlopers in de moerassen en zoutpannen. En vinden we bijzondere fraaie dagvlinders op de wilde bloemenvelden.

Vogelsoorten die we kunnen tegenkomen zijn Griel, Steltkluut en de zeldzame Sporenkievit. Maar ook de Klein waterhoen staat hoog op onze wensenlijst. Natuurlijk zoeken we de Vorkstaartplevier op en kijken we uit naar overvliegende rovers als Arendbuizerd, Dwergarend en Havikarend.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Lesbos?

Dat dit eiland veel bezocht wordt door vogelaars uit alle delen van de wereld is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over waar en hoe je de vogels kan vinden. Waarom loont het dan toch om deze natuurreis met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw GIDS!

Vogels zien en horen is een, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. Uw Goldcrest Nature Tours gids is een zeer bekwame natuurgids en vogelaar. Met veel ervaring in vogelmigratie herkent hij snel geluiden en silhouetten van vogels. Zijn scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat u alleen kunt ontdekken. Met de extra informatie over vogelsoorten brengt u ook uw vogelkennis naar een hoger niveau.

Uw gids kent het eiland en weet feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen waarnemen. Zo komt u met een lange lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis van deze natuurreis Vogelrijkdom op Lesbos.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie eiland. Daar hoort ook de Griekse keuken bij, met een traditioneel hapje en drankje nagenieten van de schitterende natuur die ons ten deel valt.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag van Amsterdam naar Mytilini
  • Dag 2: Skala Kallonis en omgeving
  • Dag 3: Sigri en omgeving westpunt van Lesbos
  • Dag 4: Kavaki, Petra en Molivos
  • Dag 5: De bossen van Achiladeri en omgeving Kalloni
  • Dag 6: Tsikinias rivier en zoutpannen van Kalloni
  • Dag 7: Meer van Metochi en omgeving
  • Dag 8: Een reisdag van Mytilini naar Amsterdam

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag van Amsterdam naar Mitilini met een rechtstreekse vlucht. Vanaf het vliegveld gaan we met een comfortabele minibus naar onze accommodatie. Onderweg stoppen we diverse keren om op interessante locaties onze eerste vogels op Lesbos te kunnen zien. Zo halen we het maximale uit onze noodzakelijke reisdag. Na het opfrissen in onze heerlijke kamers met eigen badkamer gaan we gezamenlijk dineren. Laten we hopen dat het gepuup van de Dwergooruil ons gaat vermaken.

Dag 2:

Onze eerste volle dag vogelen op Lesbos begint vroeg in de ochtend. Zo hebben we profijt van het mooiste licht en is er nog niet zoveel warmtetrilling. We bezoeken vandaag het moerasgebied bij Skala Kallonis. Dit rietgebied met open water is een uitgelezen kans om moerasvogels te treffen. Soorten als Purperreiger, Kwak of Woudaap  maar ook sterns als Witwang en Witvleugelstern kunnen we gaan waarnemen. In de vroege ochtend is er nog kans op het hoempen van de Roerdomp. En kunnen we met de opkomende zon Geoorde fuut op het water fotograferen.

Op het strand staan vaak interessante meeuwen als Adouinsmeeuw en Dunbekmeeuw. Geelpootmeeuwen vinden we daar altijd wel. We kijken met de telescoop of er nog Reuzensterns te zien zijn op het strand. We nemen vandaag ook de Christou-rivier mee met soorten als Kuifleeuwerik en Griel. Ook kunnen we hier steltlopers verwachten, zo wordt hier altijd wel een Strandplevier gezien.

Doelsoorten:

Steltkluut, Zwarte ibis, Woudaap, Ralreiger, Roerdomp, Witvleugelstern, Griel, Grote karekiet, Graszanger, Oostelijke vale spotvogel, Reuzenstern, Adouinsmeeuw, Dunbekmeeuw, Strandplevier, Kuifleeuwerik

Dag 3:

We starten de dag weer vroeg op. Vandaag gaan we op de westpunt van Lesbos vogelen. De omgeving van Sigri met de monding van de Meladia rivier en het klooster van Ipsilou zijn gebieden die erg vogelrijk zijn. Door de ligging is het erg gunstig om migratievogels te treffen. Zo zullen we de lucht in de gaten houden voor overvliegende roofvogels, Bijeneter en Wielewaal. Maar ook het struweel zullen we goed bekijken of er interessante zangers inzitten. Daarbij komt de geluiden kennis van uw gids goed van pas.

We blijven een hele dag in dit deel van Lesbos en maken een mooie route met de auto. Op diverse punten zullen we een korte wandeling maken of uitkijken over de velden op zoek naar Roodkop - en Maskerklauwwier, Oostelijke blonde tapuit en Kleine Klapekster.  Tijdens onze route komen we langs diverse biotopen waardoor de soortenlijst aardig kan oplopen.

Ook het beroemde Versteende Woud is een kort bezoek waard. De bijzondere overgebleven versteende stronken zijn erg zeldzaam en als we hier dan toch zijn is dat leuk om te gaan bekijken. Hier maken we ook kans op Aziatische steenpatrijs, Rotsklever, Izabeltapuit en de zeldzame Smyrnagors.

Na al dat zoeken en kijken naar vogels kunnen we heerlijk bijkomen en een traditionele maaltijd nuttigen in het vissersdorpje Sigri.

Doelsoorten:

Arendbuizerd, Rotszwaluw, Rouwmees, Smyrnagors, Blauwe rotslijster, Rotsklever, Griekse spotvogel, Eleonora's valk, Slechtvalk, Rosse waaierstaart, Kleine Torenvalk, Kleine klapekster, Wielewaal, Roodstuitzwaluw, Rotsmus, Steenuil, Kuifleeuwerik, Oostelijke orpheus grasmus, Bruinkeelortolaan, Migratie

Dag 4:

De Rüppels grasmus is een absolute doelsoort voor deze natuurreis naar Lesbos. Vandaag gaan we de gebieden bezoeken waar we de meeste kans maken op deze zeldzaamheid. Deze bijzondere soort broedt op Lesbos maar staat ook hier onder druk, met name in het broedseizoen zijn ze erg kwetsbaar. Wij houden ons aan de gedragscode van natuurfotografie en verstoren de vogels dus niet! Ook als dit betekent dat er geen topplaat gemaakt kan worden.

Deze dag kunnen we naast een schitterende kustlijn, leuke dorpjes en prachtige heuvels veel mooie soorten gaan zien. Naast de genoemde Rüppels grasmus vinden we hier Baardgrasmus, Bruinkeel ortolaan en Oostelijke Orpheus grasmus. Langs de kustweg van Molivos naar Skala sika mineas maken we kans op een treintje Yelkouan pijlstormvogels als ze door de zeestraat met Turkije vliegen. Kuhls pijlstormvogel en Kuifaalscholvers houden zich ook op in dit smalle stuk zee.

Het waterreservoir van Perasma is perfect om uit te kijken naar Kuifkoekoek en Casarca's. We maken er weer een mooie vogeldag van en sluiten de dag af op een heerlijk terras om een smaakvolle Griekse maaltijd te nuttigen.

Doelsoorten:

Rüppels grasmus, Oostelijke Orpheus grasmus, Balkan baardgrasmus, Balkan bergfluiter, Bruinkeelortolaan, Maskerklauwier, Griekse spotvogel,  Kuifkoekoek, Casarca, Yelkouan pijlstormvogel, Adouinsmeeuw, Kuhls pijlstormvogel, Bonte kraai, Roodstuitzwaluw, Alpengierzwaluw, Zomertortel, Migratie.

Dag 5:

De Turkse boomklever is toch wel een soort die we gezien moeten hebben als we op Lesbos zijn. We maken kans op deze bijzondere mooie vogel in de bossen van Achladeri. Naast deze beauty kunnen we hier allerlei mooie bosvogels te vinden. Zeker op een warme dag biedt het bos een welkome verkoeling

Na ons bezoek van Achladeri rijden we langs de Kalloni regio terug. Zo maken we de dag vol met diverse stops op interessante locaties. Mogelijk lukt het om een Dwergooruil te ontdekken zodat we daar mooie foto's van kunnen maken. Uw gids kent meerdere locaties waar we een kans kunnen wagen.

Doelsoorten:

Turkse boomklever, Grauwe vliegenvanger, Middelste bonte specht, Scharrelaar, Cirlgors, Maskerklauwier, Oostelijke orpheusgrasmus, Boomleeuwerik, Hop,  Migratie.

Dag 6:

De zoutpannen van Kalloni zijn een magneet voor steltlopers en andere vogels. De Europese flamingo en Zwarte Ibis zijn hier eigenlijk altijd aanwezig. Met wat geluk scharrelt er ook een mooie Zwarte ruiter of de zeldzamere Poelruiter rond. We gaan vanaf diverse punten uitkijken naar deze mooie soorten. Op de bloemrijke graslanden zien we ook Piepers, Paapje, Zwartkopgors en misschien horen we wel een Kwartel.

De Tsiknias rivier staat bekent om de vele reigers die we hier kunnen treffen. Met wat geluk zien we de Zwarte Ooievaar, Purperreiger of Woudaap in dit moerasachtige gebied. Op de kiezels van drooggelegen stukken rivierbedding scharrelen steltlopers rond en die zijn over het algemeen goed te fotograferen.

De Alykes wetlands zijn het gebied voor de vorstaartplevier. Dat is toch wel een mooie soort om goed te kunnen bekijken en eventueel mooi te fotograferen. Tevens is in deze periode ook de Roodkeelpieper nog aanwezig.  Het wordt een soortenrijke dag met veel vogels van moeras en riet. De vele strandlopers als Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Kleine strandloper en Bosruiter zijn hier vaak aanwezig.

Doelsoorten:

Europese flamingo, Zwarte ibis, Kroeskoppelikaan, Vorkstaartplevier, Poelruiter, Rosse waaierstaart, Woudaap, Sperwergrasmus, Withals vliegenvanger, Griel, Steltkluut, Strandplevier, Sporenkievit, Roodpootvalk, Bijeneter, Roodstuitzwaluw, Slangenarend, Spaanse mus, Zwartkopgors, Grauwe gors, Kleine klapekster, Kortteenleeuwerik.

Dag 7:

Het meer van Metochi en omgeving is de plek om Rallen te zien. Klein waterhoen is dan ook ons doel van deze dag die vroeg in de ochtend begint.  We speuren de waterkant rustig af op zoek naar deze schuwe en goed gecamoufleerde vogels. Ook soorten als Ralreiger en Woudaap kunnen zomaar voorbij scharrelen.

Als de zon inmiddels op is en de temperatuur oploopt kunnen we gaan uitkijken naar de zwaluwen. We gaan genieten van de verschillende soorten zwaluwen maar worden natuurlijk heel bij als er een Roodstuitzwaluw tussen vliegt. In de omgeving vinden we ook wat velden en Olijfboomgaarden waar we kans maken op Hop en Bijeneters. Ook vandaag kijken we naar overvliegende rovers, met migratie weet je nooit wat er kan overkomen.

 

Doelsoorten:

Kleinst waterhoen, Klein waterhoen, Porseleinhoen, Waterral, Woudaap, Ralreiger, Kwak, Grote karekiet, Roodstuitzwaluw en migratie.

Dag 8:

Een reisdag van Mitilini naar Nederland met een rechtstreekse vlucht. Op weg naar het vliegveld zullen we onderweg stoppen om op interessante locaties onze laatste vogels op Lesbos te kunnen zien. Zo halen we het maximale uit onze noodzakelijke reisdag. Hopelijk hebben we mooie herinneringen kunnen maken


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De recente waarnemingen worden door uw gids goed in de gaten gehouden. Zo zullen we de dagplanning aanpassen aan de vogelmigratie en recente waarnemingen.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabel hotel
(eenpersoon toeslag op aanvraag)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, frisdrank, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse 

✓ Begeleiding van twee bekwame gidsen/vogelaars

✓ Gebruik van optiek, documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

 Retourvlucht Amsterdam - Mytilini (tickets zijn los bij te boeken)
− Maaltijden tijdens de vluchten en op het vliegveld
− 
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen
− Uitgaven van persoonlijke aard
Boekingskosten € 20,00 per boeking
Bijdrage STO Garant € 12,00

Praktisch

We verblijven in een middelklasse hotel met eigen badkamer en toilet centraal gelegen op het eiland. Er zijn tweepersoonskamers en een enkele eenpersoons kamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 155,00. Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra toeslag bijkomt.

Er is een zwembad aanwezig en het hotel heeft een privé strand. De natuur is op loopafstand en ook het plaatsje met restaurants, bars en winkeltjes is wandelend te bereiken.
Wifi is gratis beschikbaar.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf

Reisbegeleider, gids en natuurfotograaf

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelen op vogeleiland Lesbos” te beoordelen