Vogelreis: Natuurparels van de Provence

1.475,00

Natuur beleven en fotograferen in drie top natuurgebieden in Zuid-Frankrijk.

ECO reis met de trein of eigen auto
100% natuurbeleving onder begeleiding van een enthousiaste natuurgids
Les Alpilles, de Camargue en de Crau
Havikarend, Kleine Trap, Flamingo’s en zoveel meer
Diverse reptielen en zeldzame planten
✔ Verblijf en maaltijden inbegrepen

Vertrekdatum: 18-06-2022 t/m 24-06-2022 vol

Interesse in deze natuurreis? Laat het ons weten via Contact

Uitverkocht

Artikelnummer: NPP Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

 

 

 

Natuurbeleving in de Bouches du Rhône

Prijs vanaf € 1475,00 p.p. 

Vertrekdatum:
18-6-2022 t/m 24-6-2022 vol

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 8 personen

Gaat u mee, op onze vogelreis natuurparels van de Provence? In het zuiden van Franse Provence in de regio Bouches du Rhône vindt je schitterende natuur. De natuurparels van de Provence zijn Les Alpilles, de Camargue en de Crau. Met vele soorten vogels, insecten en reptielen een bezoek meer dan waard. Deze natuur- en vogelreis brengt u naar deze interessante natuurgebieden onder begeleiding van een enthousiaste en ervaren natuurgids en vogelaar.

De delta van de Rhône staat bekent om haar uitgestrekte zoutpannen en de wetlands van de Camargue. Het kiezelgebied de Crau is weer een totaal andere biotoop. Deze steppeachtige omgeving herbergt vele mooie soorten flora en fauna. En dan Les Alpilles een mooi en niet al te hoog berg gebied waar we mooie wandelingen kunnen gaan maken. Een gevarieerd programma met een enorme diversiteit aan natuur.

De Provence in deze tijd van het jaar staat garant voor heerlijk zomers weer en prachtige velden vol met Zonnebloemen en Lavendel. Dit wordt genieten van veel soorten vogels, insecten, planten, reptielen en zoogdieren. Ga mee, en ervaar het "leven als een God in Frankrijk" gevoel!

Les Alpilles

Tussen de Middellandse zee en het Luberongebergte ligt Les Alpilles. Een prachtig bergachtig gebied met liefelijke plaatsen als
St ’Remy de Provence en Les Baux de Provence, bekent onder de Vincent van Gogh kenners. Mooie vergezichten en prachtige kleuren in het landschap met een heleboel natuurschoon die wij op verschillende wandelingen door de bergen gaan ontdekken. De bergpaden zijn zeer goed toegankelijk en niet heel erg steil. Ook nemen we ruim de tijd om naar de aanwezige soorten te kijken.

Vogels als de Blauwe Rots lijster, Rode Rots lijster, Baardgrasmus, Bergfluiter en de Bonelli arend (Havik arend) komen hier voor. De Steenarend, Dwergarend, Aasgier en de Zwarte Wouw kunnen hier zomaar overvliegen. We bezoeken een wand met Bijeneters en Rotszwaluwen.

Deze bergrug is ook een zeer goede plek om bijzondere vlinders te ontdekken. Soorten als Koningspage, Koninginnepage en Cleopatravlinder vliegen hier in grote getale. Ook reptielen als Westelijke Smaragd hagedis, Muurhagedis en de Adder ringslang kunnen we aantreffen in de ochtendzon.  De velden vol met Lavendel en de bloeiende Oleanders zorgen voor veel insecten als Hommels, Bijen en andere, soms zeldzame insecten.

De Camargue

Vogelreservaat en het oudste Nationaal park van Frankrijk, en dat is niet voor niets. Wat een soortenrijkdom kunnen we hier vinden. Soorten als Bijeneter, Ralreiger, Vorkstaartplevier, Zwarte Ibis, Graszanger, Kuifkoekoek, Hop en Slangenarend zijn maar een aantal van de lange lijst aan vogelsoorten die hier voorkomen.

De monding van de Rhône in de zee is een fantastisch leefgebied voor vogels. Ze zijn hier dan ook talrijk aanwezig, grote groepen met steltlopers en bijzondere meeuwensoorten zoals de Dunbekmeeuw. De zoutpannen hebben hun aantrekkingskracht op de Flamingo’s die hier hun kostje bij elkaar scharrelen.

We hebben verschillende routes voor u uitgewerkt zodat u niets hoeft te missen in dit schitterende Rhône delta gebied. De paarden en stieren van de Camargue mogen natuurlijk ook niet ontbreken op uw foto’s, en die gaat u zeker tegenkomen al dan niet vergezeld door een foeragerende Koereiger.

De Crau

Een uniek kiezelgebied, ontstaan door het verschuiven van de rivierbedding van de Durance. Het is een vlak gebied met hele korte vegetatie, als een soort steppe. Het gebied wordt begraasd door Merinosschapen die bekent staan om hun speciale isolerende wol. Een groot gedeelte is een natuurreservaat waar je kunt wandelen, en er zijn diverse observatiehutten.

Soorten van dit gebied zijn de Griel, Kuifleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik en Kleine Torenvalk. Maar ook de Kleine Trap, Rode patrijs en de Witbuikzandhoen ,die hier extra bescherming geniet om de soort voor uitsterven te behoeden, kunnen we hier tegenkomen. Natuurlijk vind je hier ook de Scharrelaar en de Hop. Over je hoofd vliegen de vele Zwaluwen en daar kan zomaar een Roodstuitzwaluw tussen zitten.

Reptielen als de Esculaapslang, Adder ringslang en de Westelijke smaragdhagedis zijn ook soorten waar we naar op zoek gaan. We zullen met zonsopgang aanwezig zijn in het gebied wat voor de landschapsfotografie veel mogelijkheden biedt.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar de Provence?

Frankrijk is voor vele van ons goed zelf te bereiken. En er is de nodige documentatie geschreven over waar en hoe je vogels kan vinden. Waarom loont het dan toch om deze natuurreis met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw GIDS!

Vogels zien en horen is een, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. Uw Goldcrest Nature Tours gids is een zeer bekwame natuurgids en vogelaar. Met veel ervaring in vogelmigratie herkent hij snel geluiden en silhouetten van vogels. Zijn scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat u alleen kunt ontdekken. Met de extra informatie over vogelsoorten brengt u ook uw vogelkennis naar een hoger niveau.

Uw gids is bekent in de natuurgebieden van Zuid-Frankrijk. En weet feilloos de locaties te vinden om bijzondere soorten te kunnen waarnemen. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis van de natuurparels in de Provence.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van de mooie omgeving. Daar hoort ook de Franse keuken bij, met een traditioneel hapje en drankje nagenieten van de schitterende natuur die ons ten deel valt.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag naar Avignon
  • Dag 2: Les Alpilles
  • Dag 3: De Camargue
  • Dag 4: Les Alpilles
  • Dag 5: De Crau
  • Dag 6: Nader te bepalen in overleg met de groep
  • Dag 7: Een reisdag naar Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

De eerste dag is een reisdag met de trein naar Avignon(vervoer met eigen auto is ook mogelijk). Daarvandaan vertrekken we met onze minibus naar ons hotel voor deze week in St’ Remy de Provence en kunnen we na de gebruikelijke incheck en installatie nog even op pad.

In de nabije omgeving maken we een mooie wandeling. En kunnen we onze eerste soorten van deze week noteren. Voor het diner zoeken wij een leuk restaurant in de omgeving op. In de avond kunnen we misschien de Dwergooruil  horen roepen. Dit kenmerkende puuuup geluidje is onmiskenbaar en veelvoorkomend in Zuid-Europa.

Dag 2:

Na een vroeg ontbijt maken we vandaag een mooie wandeling in Les Alpilles. Deze bergwandeling is over een goed begaanbaar pad. Vele vogels hebben hier hun broed locatie en we maken dus grote kans om bijvoorbeeld de Havik arend te zien. Soorten als Bergfluiter, Blauwe Rotslijster en Europese kanarie behoren ook tot de mogelijkheden.

Verder gaan we op zoek naar de vlinders die op de berghelling op zoek zijn naar nectar. Er kunnen zomaar hele speciale soorten vlinders tussen zitten. Zoals Tweekleurige parelmoervlinder, Klein tijgerblauwtje, Blauwe ijsvogelvlinder en Bretons spikkeldikkopje. Lunchen doen we op een prachtige locatie in de natuur en het diner nuttigen we weer in een leuk restaurant in St' Remy de Provence.

 

Doelsoorten:

Havikarend, Dwergarend, Steenarend, Bergfluiter, Blauwe rotslijster, Rode rotslijster, Europese kanarie, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Tweekleurige parelmoervlinder, Kleine tijgerblauwtje, Blauwe IJsvogelvlinder, Bretons spikkeldikkopje, Koningspage, Koninginnepage, diverse interessante insecten en rotsplanten.

 

Dag 3:

Na een korte rit komen we vandaag aan in de Camarque. Al bij binnenkomst van dit immens grote gebied kijken we uit naar leuke vogelsoorten. Zo kan er zomaar een Kuifkoekoek zitten te bedelen bij zijn surrogaat moeder, of vliegt er een Slangenarend over. In de wetlands treffen we groepen met steltlopers als Steltkluut en Krombekstrandloper. De moerasachtige stukken zijn de geschikte locaties voor Witwangstern, Lachstern, Purperreiger, Zwarte ibis en Ralreiger te zien.

De zoutvlaktes zijn natuurlijk de plek om Flamingo's te bewonderen. Het moet gek lopen als we deze soort niet gaan zien. Er zitten vele broedparen in de Camarque van deze bijzonder fraaie vogel. Insecten als diverse soorten sprinkhanen en dagvlinders komen veelvuldig voor in de Camarque. Dus ook voor de macrofotografie zijn er vele onderwerpen te fotograferen.

We rijden diverse routes met de auto en zullen op strategische plekken de telescoop neerzetten en uitkijken naar mooie soorten. Ook maken we enkele korte wandelingen in dit natuurgebied.

Doelsoorten:

Slangenarend, Zwarte wouw, Kuifkoekoek, Scharrelaar, Bijeneter, Hop, Steltkluut, Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Witwangstern, Lachstern, Dunbekmeeuw, Vorkstaartplevier, Purperreiger, Zwarte ibis, Ralreiger, Flamingo, Graszanger, Grote karekiet, Vos, Beverrat, diverse bijzondere insecten, vlinders en planten.

 

Dag 4:

Vandaag gaan we het weer hogerop zoeken in de bergen van Les Alpilles. Een mooie wandeling waarbij we uitkijken naar bijzondere dagvlinders als de Spaanse eikenpage, Dwerg dikkopje en het Provençaals bleekblauwtje. Vogelsoorten als Ortolaan, Kleine zwartkop en Provençaalse grasmus laten zich zeker horen en misschien zelfs zien.

Prachtige vergezichten tonen de omgeving van de Provence, mooie onderwerpen voor landschapsfoto's. Alpine planten en Libellen als de Witpunt oeverlibel, Vuurlibel en Kempense heidelibel komen hier ook voor.

In de middag bezoeken we een wand waar we mogelijk Bijeneters kunnen fotograferen. Deze prachtige kleurrijke soort graaft een holletje in een steile zanderige wand waarin ze broeden. Deze kolonie broeders zijn altijd een genot om te zien.

Doelsoorten:

Havikarend, Dwergarend, Steenarend, Slangenarend, Ortolaan, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Grauwe klauwier, Kleine zwartkop, Provençaalse grasmus, Spaanse eikenpage, Provençaals bleekblauwtje, Dwerg dikkopje, Witpunt oeverlibel, Vuurlibel, Kempense heidelibel, Westelijke smaragdhagedis, Esculaapslang en andere reptielen, diverse interessante insecten en planten.

 

Dag 5:

Het kiezelgebied de Crau is de moeite waard om een dag te struinen en te posten. Bijzondere soorten als de Kleine torenvalk broedt hier en heeft op dit moment grote jongen die nog flink bijgevoerd moeten worden. Dit resulteert in veel heen en weer vliegen van deze zeldzame Torenvalk.

In de vroege ochtend zoeken we met de telescoop naar soorten als de Witbuikzandhoen en de Kleine trap. Misschien scharrelt er een Griel of Kortteenleeuwerik dichtbij het pad. De vele zwaluwen zijn altijd leuk om te bekijken en te fotograferen. In de ochtend is er ook kans op het zien van reptielen. Dit natuurgebied is goed voor maar liefst acht soorten slangen! En ook diverse hagedissoorten zoals de prachtige Westelijke smaragdhagedis.

Als het warmer wordt gaan de insecten en vlinders zich laten zien. We kijken uit naar mooie soorten als het Westelijk dambordje, Witbandzandoog en Veldparelmoervlinder.

We lunchen ter plaatse zodat we veel tijd in dit gebied kunnen steken. In de avond dineren we in een gezellig restaurant in een Provençaals stadje.

Doelsoorten:

Slangenarend, Zwarte wouw, Kleine torenvalk, Grauwe kiekendief, Kleine trap, Witbuikzandhoen, Griel, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Roodstuitzwaluw, Steenuil, Orpheusspotvogel, Rode Patrijs, Wielewaal, Westelijk dambordje, Witband zandoog, Veldparelmoervlinder, Parelhagedis, Westelijke smaragdhagedis, diverse interessante reptielen, insecten en planten.

 

Dag 6:

Voor onze laatste hele dag in de Bouches du Rhône kiezen we een gebied uit waarbij we nog wat laatste wenssoorten kunnen vervullen. Zo kunnen we naar een moerasgebied gaan of nog een dag een mooie bergwandeling maken. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Er is keus genoeg en de gebieden zijn gemakkelijk aan te rijden.

Doelsoorten:

Havikarend, Dwergarend, Kleine torenvalk, Ortolaan, Bijeneter, Kleine zwartkop, Blauw rotslijster, Lachstern, Flamingo's, enzovoort.

 

Dag 7:

Onze laatste dag in de Provence. Voor het ontbijt is er voor de liefhebbers nog wat tijd om een wandeling te maken in de omgeving van het hotel. Na ons ontbijt en uitcheck gaan we naar Avignon, Om op de TGV te stappen die ons naar Nederland brengt.  Daar nemen we afscheid met hopelijk een voldaan gevoel en een mooie lijst met soorten die u in de schitterende natuur van de Provence gezien heeft. Het heerlijke Franse klimaat en de prachtige landschappen geven u weer de nodige energie om er weer tegen aan te kunnen.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabel hotel
(eenpersoon toeslag € 230,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, frisdrank, huiswijn, tapbier

✓ Vervoer ter plaatse

✓ Begeleiding van een bekwame gids/vogelaar

✓ Entree natuurparken

Gebruik van optiek, documentatie

✓ Digitaal verslag met soortenlijst en foto's na afloop

✓ CO2 compensatie via Trees for All

 

Exclusief:

Heen en terugreis naar Avignon per trein (of eigen auto)
− Maaltijden tijdens de heen en terugreis
− 
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen buiten de maaltijden
Uitgaven van persoonlijke aard
− Reis- en annuleringsverzekeringen
− Boekingskosten per boeking € 20,00
− Bijdrage STO Garant (€ 12,00)

 

Praktisch

Wij hebben tweepersoonskamers gereserveerd in een gezellig hotel met zwembad. De kamers hebben alle voorzieningen en airconditioning. Er zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar in dit hotel. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 230,00. Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra toeslag bijkomt. U kunt dit aangeven op het boekingsformulier.

Meer informatie vindt u in onze Reisvoorwaarden

Wifi is gratis beschikbaar.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf. Chris kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de natuur. Door zijn vele trips naar de Provence kent hij als geen ander de beste plekken voor interessante flora en fauna.

Reisbegeleider, gids en natuurfotograaf. Annemieke is een enthousiast natuurliefhebber met een brede interesse. Vooral planten, insecten en geleedpotigen hebben haar volle aandacht.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelreis: Natuurparels van de Provence” te beoordelen