Natuurparels van de Provence

1.475,00

Natuur beleven en fotograferen in drie top natuurgebieden in Zuid-Frankrijk.

✔ Treinreis of eigen auto
✔ 100% natuurbeleving onder begeleiding van een enthousiaste natuurgids
✔ Les Alpilles, de Camargue en de Crau
Havikarend, Kleine Trap, Bijeneter
Reseda witje en  Blauwe ijsvogelvlinder
Diverse reptielen en zeldzame planten

We verblijven in een gezellig hotel met zwembad in het karakteristieke plaatsje St’ Remy de Provence. Ga met ons op pad en geniet van de bijzondere natuur in de Provence.

Vertrekdatum: 18-06-2022 t/m 24-06-2022

6 op voorraad

Beschrijving

✔ Eco tour ✔ Nederlandstalige gids ✔ kleine groep

7 dagen/ 6 nachten – datum 18-06-2022 t/m 24-06-2022

€ 1475,00 p.p.

minimaal 4 personen – maximaal 8 personen

Natuurbeleving in de Bouches du Rhône

In het zuiden van Franse Provence in de regio Bouches du Rhône vindt je schitterende natuur. De natuurparels van de Provence zijn Les Alpilles, de Camarque en de Crau. Deze natuurreis brengt u naar deze interessante natuurgebieden onder begeleiding van een enthousiaste en ervaren gids.

De delta van de Rhône staat bekent om haar uitgestrekte zoutpannen en de wetlands van de Camarque. Het kiezelgebied de Crau is weer een totaal andere biotoop. Deze steppeachtige omgeving herbergt vele mooie soorten flora en fauna. En dan Les Alpilles een mooi en niet al te hoog berg gebied waar we mooie wandelingen kunnen gaan maken. Een divers programma met een enorme diversiteit aan natuur.

De Provence in deze tijd van het jaar staat garant voor heerlijk zomers weer en prachtige velden vol met Zonnebloemen en Lavendel. Dit wordt genieten van veel soorten vogels, insecten, planten, reptielen en zoogdieren. Ga mee, en ervaar het “leven als een God in Frankrijk” gevoel!

Les Alpilles

Tussen de middellandse zee en het Luberongebergte ligt Les Alpilles. Een prachtig bergachtig gebied met liefelijke plaatsen als St ’Remy de Provence en Les Baux de Provence, bekent onder de Vincent van Gogh kenners. Mooie vergezichten en prachtige kleuren in het landschap met een heleboel natuurschoon die wij op verschillende wandelingen door de bergen gaan ontdekken. De bergpaden zijn zeer goed toegankelijk en niet heel erg steil. Ook nemen we ruim de tijd om naar de aanwezige soorten te kijken.

Vogels als de Blauwe Rots lijster, Rode Rots lijster, Baardgrasmus, Bergfluiter en de Bonelli arend (Havik arend) komen hier voor. De Steenarend, Dwergarend, Aasgier en de Zwarte Wouw kunnen hier zomaar overvliegen. We bezoeken een wand met Bijeneters en Rotszwaluwen.

Deze bergrug is ook een zeer goede plek om bijzondere vlinders te ontdekken. Soorten als Koningspage, Koninginnepage en Cleopatravlinder vliegen hier in grote getale. Ook reptielen als Westelijke Smaragd hagedis, Muurhagedis en de Adder ringslang kunnen we treffen in de ochtendzon.  De velden vol met Lavendel en de bloeiende Oleanders zorgen voor veel insecten als Hommels, Bijen en andere bijzondere insecten.

De Camarque

Vogelreservaat en het oudste Nationaal park van Frankrijk, en dat is niet voor niets. Wat een soortenrijkdom kunnen we hier vinden. Soorten als Bijeneter, Ralreiger, Vorkstaartplevier, Zwarte Ibis, Graszanger, Kuifkoekoek, Hop en Slangenarend zijn maar een aantal van de lange lijst aan vogelsoorten die hier voorkomen.

De monding van de Rhône in de zee is een fantastisch leefgebied voor vogels. Ze zijn hier dan ook talrijk aanwezig, grote groepen met steltlopers en bijzondere meeuwensoorten zoals de Dunbekmeeuw. De zoutpannen hebben hun aantrekkingskracht op de Flamingo’s die hier hun kostje bij elkaar scharrelen.

We hebben verschillende routes voor u uitgewerkt zodat u niets hoeft te missen in dit schitterende Rhône delta gebied. De paarden en stieren van de Camarque mogen natuurlijk ook niet ontbreken op uw foto’s, en die gaat u zeker tegenkomen al dan niet vergezeld door een Koereiger.

De Crau

Een uniek kiezelgebied wat ontstaan is door het verschuiven van de rivierbedding van de Durance. Het is een vlak gebied met hele korte vegetatie, als een soort steppe. Het gebied wordt begraasd door Merinosschapen die bekent staan om hun speciale isolerende wol. Een groot gedeelte is een natuurreservaat waar je doorheen kunt wandelen naar diverse observatiehutten.

Soorten van dit gebied zijn de Griel, Kuifleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik en Kleine Torenvalk. Maar ook de Kleine Trap, Zwartbuikzandhoen en de Witbuikzandhoen ,die hier extra bescherming genieten om de soorten voor uitsterven te behoeden, kunnen we hier tegenkomen. Natuurlijk vind je hier ook de Scharrelaar en de Hop. Over je hoofd vliegen de vele Zwaluwen en daar kan zomaar een Roodstuitzwaluw tussen zitten.

Reptielen als de Esculaapslang, Adder en hagedissen zijn ook soorten waar we naar op zoek gaan. We zullen met zonsopgang aanwezig zijn in het gebied wat voor de landschapsfotografie veel mogelijkheden biedt.

Programma

Dag 1:

De eerste dag is een reisdag met de trein naar Avignon(vervoer met eigen auto is ook mogelijk). Daarvandaan vertrekken we met onze minibus naar ons hotel voor deze week in St’ Remy de Provence en kunnen we na het inchecken en ons wat gaan opfrissen.

In de middag kunnen we in de nabije omgeving een mooie wandeling gaan maken. En op die manier onze eerste soorten van deze week noteren. Voor het diner zoeken wij een leuk restaurant in de omgeving op. In de avond kunnen we misschien de Dwergooruil  horen roepen. Dit kenmerkende puuuup geluidje is onmiskenbaar.

Dag 2 

Na een vroeg ontbijt maken we vandaag een mooie wandeling in Les Alpilles. Deze bergwandeling is over een goed begaanbaar pad. Vele vogels hebben hier hun broed locatie en we maken dus grote kans om bijvoorbeeld de Havik arend te zien. Soorten als Bergfluiter, Blauwe Rotslijster en Europese kanarie behoren ook tot de mogelijkheden.

Verder gaan we op zoek naar de vlinders die op de berghelling op zoek zijn naar nectar. Er kunnen zomaar hele speciale soorten vlinders tussen zitten. Zoals Tweekleurige parelmoervlinder, Klein tijgerblauwtje, Blauwe ijsvogelvlinder en Bretons spikkeldikkopje. Lunchen doen we op een prachtige locatie in de natuur en het diner nuttigen we weer in een leuk restaurant in St’ Remy de Provence.

Dag 3

Na een korte rit komen we vandaag aan in de Camarque. Al bij binnenkomst van dit immens grote gebied kijken we uit naar leuke vogelsoorten. Zo kan er zomaar een Kuifkoekoek zitten te bedelen bij zijn surrogaat moeder, of vliegt er een Slangenarend over. In de wetlands treffen we groepen met steltlopers als Steltkluut en Krombekstrandloper. De moerasachtige stukken zijn de geschikte locaties voor Witwangstern, Lachstern, Purperreiger, Zwarte ibis en Ralreiger te zien.

De zoutvlaktes zijn natuurlijk de plek om Flamingo’s te bewonderen. Het moet gek lopen als we deze soort niet gaan zien. Er zitten vele broedparen in de Camarque van deze bijzonder fraaie vogel. Insecten als diverse soorten sprinkhanen en dagvlinders komen veelvuldig voor in de Camarque. Dus ook voor de macrofotografie zijn er vele onderwerpen te fotograferen.

We rijden diverse routes met de auto en zullen op strategische plekken de telescoop neerzetten en uitkijken naar mooie soorten. Ook maken we enkele korte wandelingen in dit natuurgebied.

Dag 4

Vandaag gaan we het weer hogerop zoeken in de bergen van Les Alpilles. Een mooie wandeling waarbij we uitkijken naar bijzondere dagvlinders als de Spaanse eikenpage, Dwerg dikkopje en het Provençaals bleekblauwtje. Vogelsoorten als Ortolaan, Kleine zwartkop en Provençaalse grasmus laten zich zeker horen en misschien zelfs zien.

Prachtige vergezichten tonen de omgeving van de Provence, mooie onderwerpen voor landschapsfoto’s. Alpine planten en Libellen als de Witpunt oeverlibel, Vuurlibel en Kempense heidelibel komen hier ook voor.

In de middag bezoeken we een wand waar we mogelijk Bijeneters kunnen fotograferen. Deze prachtige kleurrijke soort graaft een holletje in een steile zanderige wand waarin ze broeden. Deze kolonie broeders zijn altijd een genot om te zien.

Dag 5

Het kiezelgebied de Crau is de moeite waard om een dag te struinen en te posten. Bijzondere soorten als de Kleine torenvalk broedt hier en heeft op dit moment grote jongen die nog flink bijgevoerd moeten worden. Dit resulteert in veel heen en weer vliegen van deze zeldzame Torenvalk.

In de vroege ochtend zoeken we met de telescoop naar soorten als de Witbuikzandhoen en de Kleine trap. Misschien scharrelt er een Griel of Kortteenleeuwerik dichtbij het pad. De vele zwaluwen zijn altijd leuk om te bekijken en te fotograferen.

Als het warmer wordt gaan de insecten en vlinders zich laten zien. We kijken uit naar mooie soorten als het Westelijk dambordje, Witbandzandoog en Veldparelmoervlinder.

We lunchen ter plaatse zodat we veel tijd in dit gebied kunnen steken. In de avond dineren we in een gezellig restaurant in een Provençaals stadje.

Dag 6

Voor onze laatste hele dag in de Bouches du Rhône kiezen we een gebied uit waarbij we nog wat laatste wenssoorten kunnen vervullen. Zo kunnen we naar een moerasgebied gaan of nog een dag een mooie bergwandeling maken. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Er is keus genoeg en de gebieden zijn gemakkelijk aan te rijden.

Dag 7

Onze laatste dag in de Provence. Voor het ontbijt is er voor de liefhebbers nog wat tijd om een wandeling te maken in de omgeving van het hotel. Na ons ontbijt en uitcheck gaan we naar Avignon, Om op de TGV te stappen die ons naar Nederland brengt.  Daar nemen we afscheid met hopelijk een voldaan gevoel en een mooie lijst met soorten die u in de schitterende natuur van de Provence gezien heeft. Het heerlijke Franse klimaat en de prachtige landschappen geven u weer de nodige energie om er weer tegen aan te kunnen.

nb: Bovenstaand programma is niet bindend. Weersomstandigheden of  redenen van organisatorische aard kunnen wijzigingen aan het programma geven.

 

Praktisch

De dagen beginnen we vroeg om profijt te hebben van het beste licht. Lunch (pakket) wordt “in het veld” genuttigd of in een restaurant/terras. Voor de diners zoeken we leuke restaurants uit of we dineren in het hotel.

De wandelingen die we gaan maken zijn ongeveer 5 kilometer met soms wat hoogtemeters. De paden zijn goed begaanbaar maar goede wandelschoenen wordt aanbevolen. Een goede basisconditie is voldoende voor deze natuurreis.

In de middag/avond zullen we gezamenlijk de geziene soorten op naam proberen te brengen (determineren). Ook vragen met betrekking tot fotografie kunnen we met elkaar bespreken. De ervaring leert dat naast de kennis van uw gidsen ook de mededeelnemers elkaar goed kunnen helpen.

nb: Hoewel er veel ruimte is voor fotografie ligt de klemtoon van deze natuurreis op de natuurbeleving. Deze reis is geschikt voor iedere natuurliefhebber/natuurfotograaf beginnend of gevorderd.

Reis en accomodatie

We reizen met de TGV dag trein naar Avignon. Voor meer informatie kijkt u Trainline of op NS internationaal . Wij kunnen de treintickets voor u regelen. Als u zelf met de auto wilt reizen dan krijgt u van ons de adresgegevens van het hotel. Graag aangeven bij de boeking waar uw voorkeur naar uit gaat. U krijgt van ons een e-mail als we een gegarandeerd vertrek hebben.

Wij hebben tweepersoonskamers gereserveerd in een gezellig hotel met zwembad. De kamers hebben een eigen toilet, badkamer en airconditioning. Er zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar in dit hotel. U kunt een kamer delen met een mededeelnemer in een tweepersoonskamer met twee losse bedden (hetzelfde geslacht). Lukt dit niet of wilt u dit niet dan geldt er een eenpersoonstoeslag van + € 230,00 p.p. U verblijft dan alleen in een tweepersoonskamer. Graag aangeven op het boekingsformulier.

Meer informatie vindt u in onze Reisvoorwaarden

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

 • 6 overnachtingen in een middenklasse hotel met ontbijt
 • Lunchpakket vanaf dag 2 t/m dag 7 (picknick)
 • Diners vanaf dag 1 t/m dag 6 inclusief
 • Water gedurende de tour
 • Frisdrank, tapbier, huiswijn tijdens de maaltijden
 • Vervoer ter plaatse in een comfortabele minibus vanaf Avignon
 • Toegangsbewijzen voor de natuurgebieden
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Nederlandstalige ervaren gids
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop

Exclusief:

 • Heen en terugreis naar Avignon per trein (of eigen auto) (treintickets kunnen worden bijgeboekt)
 • Lunch dag 1
 • Diner dag 7
 • Alle (alcoholische) dranken, frisdranken en extra versnaperingen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Gids Chris de Nooijer

Chris de NooijerUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die hij hier al meerdere jaren bestudeert heeft.

Door zijn vele trips naar de Provence kan hij voor u de beste routes uitstippelen. Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame tour te geven.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Door jarenlange ervaring kan Chris u helpen met het kiezen van de juiste instellingen en compositie.

Reisbegeleider Annemieke Spoelman

AnnemiekeAnnemieke gaat mee als reisbegeleider en gids.
Zo wordt alles voor u geregeld en kunt u zich de hele dag richten op het beleven van de natuur.

Annemieke is zelf ook een enthousiast natuurliefhebber met een brede interesse. Vooral planten, insecten en geleedpotigen hebben haar volle aandacht. Haar ervaring met macrofotografie kan u zeker helpen om betere foto’s te maken.

 

Wat kunt u meenemen

 

De wandelingen zijn middel zwaar en soms op bergachtig terrein. Ook kan het rond deze tijd van het jaar flink zonnig en warm zijn in Zuid-Frankrijk.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (zon, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Zonnehoed, zonnebril en zonnebescherming
 • Zwemkleding (er is een zwembad bij ons hotel)
 • Muggenmelk
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Tijd en locatie communiceren wij via de e-mail ruim voor vertrek.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Natuurparels van de Provence” te beoordelen